Antropologie urbana

Musculatura bine lucrată nu este un etalon de frumusețe masculină în multe țări (studiu)

Etaloanele de frumusețe masculină variază mult de la o regiune a globului la alta, de la siluete suple și bine lucrate în sala de fitness până la corpuri mai pline, fără musculatură bine pronunțată, arată un studiu realizat de pentru lanțul de farmacii ”Superdrug” din Marea Britanie și care a fost publicat vineri pe pagina de internet unheardfacts.com.

Sursa foto: unheardfacts.com

Experimentul a fost inspirat de cel efectuat în 2014 de artista Esther Honig, care a trimis o fotografie a feței sale unor specialiști în photoshop din 25 de țări și le-a cerut să o modifice în conformitate cu canoanele de frumusețe din statele lor.

”Cercetările noastre au arătat că 40 % dintre bărbații din Marea Britanie simt nevoia, sub presiunea televiziunii și a revistelor, să aibă un corp ”perfect”, lucru care are efecte negative asupra modului în care se văd pe ei înșiși și al celui în care îi privesc pe alții”, a explicat rețeaua farmaceutică. ”Sperăm ca acest studiu să ajute bărbații să-și pună pună aspectul fizic și sănătatea mintală mai presus de aparențe, pentru a putea deveni un popor în care încrederea în propriul corp este, în realitate, o normă culturală”, a mai spus firma ”Superdrug”.

Imaginea unui voluntar — un bărbat brunet, cu barbă, tuns scurt, cu o înfățișare destul de comună și îmbrăcat doar cu un șort — a fost distribuită unui număr de 18 specialiști în grafică pe calculator din tot atâtea țări. Ei au fost invitați să facă retușurile necesare pentru ca bărbatul din poză să devină cât mai atrăgător pentru majoritatea concetățenilor lor.

Unii, precum cei din Nigeria, Pakistan și Australia, au făcut modificări minime, păstrând (sau chiar amplificând ușor) silueta deja destul de corpolentă a modelului inițial, la care au ”adaptat” la specificul local unele trăsături ale feței sau culoarea pielii.

Alții, ca de exemplu, experții din Spania, Portugalia, Croația și Marea Britanie, l-au ”slăbit” — cu mai multe sau mai puține kilograme — pe ”fotomodelul masculin”. În Macedonia, acestuia i s-a îndesit părul de pe piept, în schimb, în Africa de Sud a fost epilat complet.

În Bangladesh, bărbatul a primit un nou șort, cu croială specifică, în culorii vii, iar în Serbia i-a fost aplicat un tatuaj pe braț.

O schimbare radicală s-a operat în Rusia, unde fotomodelul apare cu o bogată podoabă capilară blond deschis, cu talie îngustă, brațe solide și pectorali bine dezvoltați.

O pieptănătură modernă, cu părul mai lung, are și bărbatul ”pe placul americanilor”. Acesta se distinge în mod special prin corpul bine lucrat la sală, la care ”pătratele ” de pe abdomen sunt foarte vizibile. Interesul pentru trupul șlefuit prin efort fizic este sesizabil în mare măsură și la sud-africani și egipteni.

sursa-http://www.agerpres.ro/

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button