Diaspora din interior: cartierul Ferentari
Pentru aceasta tema am ales cartierul Ferentari. Mergand pe ideea emisiunii ,,Distrugatorii de mituri” de pe Discovery Channel, incercam sa demonstram ca ,,Ferentariul” nu ,,este cel mai periculos cartier din Bucuresti”.
Cautam o locatie in care sa ne punem in aplicare planul. Alegem Piata Ferentari – sau ,,inima ferentariului” cum o numesc unii.
Incercam la o prima abordare sa ne gandim de ce ar putea fi periculos: 1 cel mai rau…sa ne omoare cineva cand ne prinde acolo. 2 sa ne fure ceva din buzunare.
Se pare ca am reusit sa facem poze, fara bodyguarzi si nu am patit nimic….suntem tefere…cu tot atatea lucruri cu cate am plecat. A fost lumea un pic curioasa, in special gardienii publici ,, de ce facem poze… – ,, …pentru Click?”.
Dar daca stam sa ne gandim ca nu a fost loc din Bucuresti sau din tara unde sa facem poze si sa nu ne intrebe macar o persoana de ce facem poze, nu vedem in asta nimic rau, din contra ni se pare ceva normal..ne-am obisnuit. Putem sublinia chiar ca am observat ca acolo nu sunt numai tigani. Sunt in general oamni simpli si chiar anumite case fotografiate ne-au facut sa ajungem la concluzia ca sunt si oameni instariti si cu bun gust (dar asta poate va face subiectul unei alte teme).
Ce am gasit aici nu a fost cu mult deosebit fata de ce am vazut in alte zone din Bucuresti….
– oameni…, romani si rromi….
– caini vagabonzi…si totusi nu ne-a muscat nici unu…
– oameni fara adapost …. care nici macar n-au incercat sa ne ceara 10 bani ….
– oameni fara adapost sunt adesea zariti in zona pietei Ferentari.
Concluzia – chiar si oamenii din Ferentari au spatii publice ….. nu foarte frumoase, dar ele exista si poate cu timpul vor deveni mai frumoase. Ni s-a parut un lucru bun ca spre deosebire de alte zone, in Parcul din Ferentari nu si-a ridicat nimeni, inca, o casuta(ca sa nu spunem palat – ca banii sigur nu le-ar lipsi). Din contra, aici s-a facut un loc de joaca pentru copiii intre 3 si 6 ani…. De ce oare? Nu s-au gandit?…. Sau au considerat ca e mai bine sa lase spatiul public – public…si sa poata sa se bucure mai multa lume de el… Poate asa incearca sa suplineasca si lipsa spatiilor de joaca ce ar fi putut fi amenajate in jurul blocului.
In incheiere ne-am gandit sa ne mai plimbam printr-un parc aflat in apropiere, si am ajuns in Oraselul Copiilor, in Brancoveanu. Aici totul este mult mai animat. Sunt mult mai multi oameni, mult mai multe servicii puse la dispozitia vizitatorilor.
Ce au in comun Parcul Ferentari si Parcul Tineretului ?…amandoua sunt spatii publice necesare si accesibile oricui.
autori: Cristina Andrei Laura Bernadeta Cucuteanu
Universitatea „Spiru Haret”