Antropologie

Ex-ul mitologic – Mit sau realitate?

’’Domnule doctor ma numesc Elena,am 43 de ani,sunt casatorita de 7 ani cu un om extraordinar de bun si rabdator  dar totusi ma confront  si  cu o mare problema…nu pot sa mi-l alung din gand pe fostul meu iubit.Toate trairile si comportamentul meu  se raporteza  la relatia pe care am avut-o cu multi ani in urma.
Mai exact la varsta de 29 de ani am cunoscut la locul de munca o persoana de care m-am indragostit.A fost o relatie foarte frumoasa,intensa,pasionala…La vremea respective aveam senzatia ca mi-am intalnit sufletul pereche.
Am renuntat la serviciul meu ca sa-l urmez in orasul sau natal.Nu m-am uitat in  urma unde ramaneau parintii  mei batrani si bolnavi  si am am plecat  impreuna cu marea  iubire a vietii mele.
Aceasta relatie a durat 2 ani de zile si pentru mine a fost cea mai frumoasa perioada din viata mea.Influenta lui asupra mea era extrem de pozitiva,in acel rastimp de 2 ani  a reusit sa ma determine sa-mi schimb modul de gandire,comportamentul si aspiratiile.El era nu numai prietenul meu drag si viitorul sot ci si un excelent profesor.
Intr-o zi a venit radiind de multumire (care i se putea citi pe fata ) si mi-a spus ca are o surpriza pentru mine…Stiam ca-i place sa faca surprise placute si eram curioasa sa aflu despre ce era vorba.De data asta emotiile si sentimentele provocate de surpriza lui au fost mult mai puternice ,iar eu nu eram pregatita pentru asa ceva…
Urma sa plecam impreuna in Canada unde  ne astepta un contract de munca stabil si unde ar fi trebuit sa incepem o viata noua .
Eu am fost surprinsa de aranjamentele lui,eram in situatia cand trebuia sa aleg intre fericirea personala si a ramane alaturi de parintii mei  in varsta si bolnavi ,eu fiind unica fiica la parinti.
Cu mare greutate in suflet am ales sa raman  in tara , alaturi de parintii mei care erau dependenti de ajutorul meu .I-am spus ca nu pot sa-l urmez la celalat capat de lume iar el s-a suparat,s-a simtit ranit si mi-a reprosat ca sunt nerecunascatoare si egoista  si ca sacrifice fericire noastra  de dragul parintilor mei.
A plecat de acasa  si m-am gandit ca avea nevoie de putin aer sa se linisteasca.Nu a fost sa fie asa,m-am inselat amarnic…si de atunci nu l-am mai vazut.
L-am cautat peste tot, la servici , la parintii lui ,la prieteni dar cautarile mele nu au adus nici un rezultat.A disparut fara urma si au trecut aproape 14 ani fara sa stiu nimic despre el.
Singura mea dorinta este sa stiu ce s-a intamplat cu el…Mai traieste ?Unde este? Cu cine este?
Mai trebuie sa va spun ca dupa disparitia lui,am incercat sa  fiu puternica,sa-mi refac viata,dar incercarile mele erau umbrite de regrete si de faptul ca am pierdut singurul om pe care l-am iubit cu adevarat,ca nu am stiut sa-l pastrez alaturi de mine.Ma intreb ce curs ar fi luat viata mea daca am fi ramas impreuna?
Ce trebuie sa fac domnule doctor?’’
 
Draga Elena,
Ai adus in discutie o poveste de viata,care m-a emotionat si care sunt sigur ca va emotiona si foarte multi cititori.O parte dintre cei ce-ti citesc poveste e posibil sa fi trait si ei experiente asemanatoare…asa ca nu esti singura in aceasta situatie.Foarte multe persone se confrunta cu acest fenomen care in psihologie se numeste Ex-ul Mitologic.
Ex-ul mitologic desemneaza o relatie  pe care am  trait-o si  care ne indeamna sa simtim ca am atins un varf afectiv si cognitiv puternic,o relatie  pe care noi o numim aproape ideala si care am pierdut-o ,am ratacit-o, am fost abandonati,o relatie care s-a oprit brusc, fara sa fi avut control asupra ei.
Pe parcursul a 37 de ani de experienta m-am confruntat cu foarte multe cazuri de genul asta si totusi imi vin in minte in acest moment doua dinte ele,cazuri care miau ramas intiparite in minte datorita complexitatii lor.
 
Prima poveste se refera la ub barbat de 47 de ani care in urma cu 20de ani ,deci pe la 27 de ani,urcandu-se intr-un taxi  in drum spre ca a avut ocazia sa stea langa o fata draguta sis a intre in vorba cu ea.El care era timid de felul sau s-a simtit atras intr-un mod cu totul special de acea fata.Cand taxiul a ajuns in fata casei lui,fata a scos un pix si o hartie si i-a dat numarul ei de telefon si i-a spus ca ar vrea sa tina legatura.Baiatul a iesit din masdina placut impresionat dar totusi nu a luat prea in serios discutia.
Dupa cateva zile el s-a hotarat s- sune dar cu stupoare a constatat ca hatia cu numarul de telefon  disparuse.De aici incep o serie de incercari de a o gasi prin intermediul mass-media,a politiei etc.
Cand a ajuns la mine ,acest barbat era intr-o stare deprimanta,disperata si mi-a spus ca desi astazi are 47 de ani .el nu poate s-o uite pe  fata  din taxi si nici nu poate sa inceapa o alta relatie serioasa.
 
Al doilea caz se refera la o doamna  care la varsta de 24 de ani s-a imprietenit cu un baiat si au  avut  o relatie  frumoasa.Dupa un an si jumatate cand baiatul a venit sa o ceara de nevasta  si  i-a spus ca vrea sa traiasca in strainatate cu ea ,atunci  ea a disparut,a emigrat in Israel ,s-a casatorit,atrait o vreme indelungata alaturi de sotul ei si cei 2 copii rezultati din casatorie dar niciodata nu s-a simtit implinita si fericita.
Cand  a venit la mine era depresiva si luase hotararea de a divorta.In aceasta situatie  s-a gandit sa-l caute pe ex-ul sau mitologic care nu disparuse nici macar o zi din gandurile ei.Mai mult atunci cand facea dragoste cu sotul sau isi imagina ca este cu ex-ul ei.
Cand mi-a spus ca ea simte ca exista posibilitatea sa reinoiasca  relatia cu ex-ul sau,eu am fost destul de rezervat si i-am expus riscurile la care s-ar putea expune.
Nu am vrut sa  impiedic aceasta intalnire ,am vrut s-o pregatesc  afectiv si emotional in asa fel incat sa faca fata  unor eventuale dezamagiri profunde care ar fi urmat sa-I creeze o si mai mare stare depresiva,in cazul in care lucrurile ar fi fost contrarii cu aspiratiile si doleantele ei.
Ce au in comun aceste personae care sufera de pe urma ex-ului mitologic?
 
In primul rand  ex-ul mitologiceste un ideal care nu poate fi atins.
Aceste persoane se definesc prin faptul ca ele cauta idealul iar acesta este mult mai important decat realitatea si astfel ajung sa nu  stie a faca  relationarea intre realitate si ideal.
Tendinta de a cauta idealul este ca o nevoie de fericire permanenta si aceste personae sunt in cautarea  acesteia,preferand sa traiasca din iluzii decat sa infrunte realitatea dureroasa ,cruda si greutatile vietii cotidiene.
Aceste personae care se ancoreaza pe o relatie din trecut si –n care au ramas dezamagiti la finalul ei ,nu-si  asuma responsabilitatea incheierii relatiei,gasind mereu scuze si aruna vina asupra  altora.
In teoria psihanalitica ex-ul mitologic  il reprezinta pe tatal nostru,care a fost si este modelul  fiecaruia  si de la care noi nu am putut obtine nimic din ceea ce am fi dorit cu fanteziile noastre si atunci ne aruncam in afara sferei familiare.
Exista foarte multe asemanari intre tata si ex-ul mitologic.De multe ori ex-ul mitologic prezinta si o diferenta mare de varsta exact ca intre  fata-tata si baiat-mama.
Ex-ul este un fel de model/professor (vezi cuvintele Elenei),o figura autoritara,iar in relatie noi ramanem pasivi,nu ne asumam responsabilitati prea mari;noi invatam sin e uitam la el ca la un mic Dumnezeu.
El este mult mai destept decat noi iar noi il consideram un model de urmat de cele mai multe ori , iar in cazul Elenei conflictul interior care l-a declansat a fost atat de puternic incat a fost nevoie sa treaca  ani buni  pentru a inchide rana provocata de suferinta abandonului,chiar daca vina-I apartinea Elenei care nu si-a urmat logodnicul,destinul firesc al fiecarui om…de a-si intemeia o familie si de a parasi casa parinteasca la un moment dat.
Daca Elena ar fi renuntat sa ramana sa-si ajute parintii atunci poate ca dintr-un anumit punct de vedere ar fi fost fericita alaturi de cel drag dar ar fi fost urmarita toata viata de un sentiment de vinovatie  ca nu este alaturi de parintii ei la in ultimele momente ale vietii lor…si din pacate EL nu a ajutat-o sa gaseasca impreuna  o solutie de  mijloc.S-a simtit ranit de refuzul Elenei  de a-l urma si a disparut din viata ei ,la fel de neasteptat asa cum a si aparut.
Banuiesc ca Elena pe parcursul relatiei cu ex-ul ei mitologic a incercat sa fie putin mai independenta sis a-si demonstreze maturitatea.Dar in cazul acesta,daca ex-ul prezenta accese de gelozie si de furie,pentru Elena era semnalul cel mai puternic ca fanteziile ei cele mai ascunse se vor indeplini pana la capat.
 
Femeia sau barbatul care traieste cu aceasta problema nu poate fi fericit/a,isi imagineaza pe ex-ul care revine in viata  lui/ei  iar prezenta ex-ului mitologic in gandire lui/ei  este cvasi permanenta.
Din pacate acest fenomen poate duce la o situatie care se numeste  gandire obsesiva si comportament compulsiv,lucru care incepe sa intre in sfera de psihopatologie si care conduce persoanele respective  sa intre intr-un cerc vicios.
Traiesc totul foarte intens si atunci cand fac ceva se gandesc mereu la acest ex mitologic si cauta sa gaseasca motive si argumente ca aceasta gandire sa nu fie eliminata.Astfel toata viata lor se invarte in jurul ex-ului mitologic.
Interesant este ca acest ex mitologic este persoana care ne-a abandonat ,care desi  noi am dorit-o, ne-a intors spatele.
O parte din motivele pentru care  il vrem din nou in viata noastra  tine de orgoliul nostrum personal si de faptul ca am fost refuzati  si abandonati fapt care in jargonul psihologic poarta denumirea de lovitura narcisista.Pe noi ne doare faptul ca am fost abandonati si nu reusim sa intelegem de cele mai multe ori ,,,,,cum au fost ei capabili sa reuseasca fara noi alaturi…
Faptul ca ex-ul mitologic nu ne vrea arata pterea lui  si din pacate slabiciunea noastra.
Persoanele care au suferit de aceasta lovitura  narcisistica,au parte de suisuri si coborasuri  in viata lor si acest ex-mitologic pentru iei reprezinta o ancorare.
Fiecare despartire cu cat este mai traumatica cu atat duce la un sentiment groaznuc,mai cu seama sentimental de respingere din partea persoanei pe care am iubit-o intens.
Cand noi nu reusim sa obtinem ceea ce vrem  si cum vrem ,acest fapt, determina un sentiment de inferioritate(vezi teoria Adleriana),pierderea increderii in noi,in viata si in iubire.Acesta este basicul care duce la trauma atat de mari legate de ex-ul nostrum mitologic.
Interesant este ca de multe ori ,multi dintre noi incearca sa-l recucereasca pe ex-ul mitologic,motivul principal fiind ca o data recucerita persoana,nu mai poate fi numit ex mitologic si in acest caz ne simtim puternici,de success si de nedoborat.
Numai ca si ex-ul mitologic face in asa fel ca sa-si pastreze  aceasta definitie,cand simte ca revenim ,ne cucereste eventual,ne da sperante sin e paraseste din nou.
O relatie de acest fel este dezastruoasa si duce la neimplinire si nefericire.
Ogreseala pe care eu o consider ca avand consecinte nocive si  pe care multi tineri o comit,este de a povesti noului prieten  despre ex-ul mitologic.Acest lucru este gresit si interzis atat la primele intalniri de la inceputul unei noi relatii cat si dupa o perioada mai lunga.Nimeni nu vrea sa fie comparat si sa fie pe al dolea loc,asa ca aceasta obisnuinta este proasta.
La urma urmei ,fiecare din noi a avut o relatie mai reprezentativa/semnificativa si ar trebui sa invatam din greselile noastre sis a mergem mai  departe cu ideea ca fiecare a avut de invatat ceva.
In momentul in care o relatie nu mai poate continua si se sfarseste lasand urme prea adanci in constiinta noastra ,cand durerea este prea mare si prea greu de suportat  iar noi nu stim cum s-o abordam pentru a reusi sa mergem inainte cu viata noastra , este recomandat sa nu ezitam si sa nu evitam sedintele de psihoterapie,inainte ca problema sa se cronicizeze.
 
  
 
                               Dr.Miron Itzhak
                              Psiholog clinician principal

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button