Antropologie

Grecia şi România, cel mai mic declin al numărului de persoane cu risc de sărăcie în urma transferurilor sociale

Cea mai mică scădere a numărului de persoane cu risc de sărăcie ca rezultat al transferurilor sociale (cum ar fi ajutorul de şomaj primit de la stat sau ajutorul pentru locuinţă) s-a înregistrat anul trecut în Grecia (16%) şi România (17%), arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Gradul în care transferurile sociale reduc numărul persoanelor cu risc de sărăcie variază în rândul statelor din Uniunea Europeană. În 2017 erau două ţări membre unde s-a înjumătăţit numărul persoanelor cu risc de sărăcie ca rezultat al transferurilor sociale: Finlanda (o reducere de 57%) şi Danemarca (51%). În nouă state membre reducerea a fost de sub 25%, în timp ce la nivelul UE transferurile sociale au avut ca rezultat o reducere de aproape o treime (32,4%) a numărului de persoane clasificate ca fiind „cu risc de sărăcie”.

Cu excepţia anului 2013, acest procent a scăzut în fiecare an din 2010, când se situa la 36,8%. Pensiile nu sunt considerate transferuri sociale în aceste calcule, menţionează Eurostat.

Conform unui raport publicat luna trecută de Eurostat, peste o treime (35,7%) din populaţia României era expusă în 2017 riscului de sărăcie şi excluziune socială, o situaţie mai gravă în Uniunea Europeană fiind înregistrată doar în Bulgaria, unde 38,9% din populaţie era expusă acestui risc. AGERPRES

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button