România, o piaţă imobiliară atractivă pentru investitorii în regiunea ECE, dominată de sectoarele de retail şi spaţii de birouri (Barometru)
România a rămas o piaţă imobiliară atractivă pentru investitorii noi sau deja prezenţi în regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), alimentată de puterea de cumpărare în creştere şi dominată de sectoarele de retail şi spaţii de birouri, se arată în Barometrul KPMG privind Creditarea Imobiliară, remis luni AGERPRES.
Pieţele imobiliare din Europa au înregistrat, în ultima perioadă, un nivel stabil al activităţii de creditare, potrivit celei de-a 9-a ediţii a Barometrului privind Creditarea imobiliară. Studiul îşi propune să evalueze perspectivele de creditare ale unor pieţe europene şi să descrie atitudinea faţă de creditare specifică fiecăreia dintre aceste ţări – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Ungaria, Irlanda, Olanda, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Suedia. Studiul s-a bazat pe intervievarea unui număr de 70 de reprezentanţi ai băncilor din cele 14 ţări incluse în raport.
Realizatorii Barometrului consideră că riscurile externe precum Brexit ar putea să exercite efecte în viitor asupra unor pieţe.
Proprietăţile rezidenţiale sunt preferate de creditorii din pieţele dezvoltate, precum Olanda, Austria sau Irlanda, potrivit respondenţilor. Majoritatea respondenţilor din ECE şi-au exprimat preferinţa pentru segmentul ‘office’, însă clasa de bunuri industriale şi logistice câştigă în popularitate, în special în ţări precum Cehia, România şi Slovacia, ca rezultat al redresării economice puternice în aceste pieţe în ultimii ani.
De asemenea, hotelurile par a reprezenta clasa de proprietăţi cea mai puţin favorizată între opţiuni, deşi Ciprul şi Croaţia sunt excepţia de la această regulă, având economii puternic influenţate de turism.
O altă veste bună este, conform Barometrului, că împrumuturile neperformante scad ca număr şi valoare în Europa Centrală şi de Est. Proporţia creditelor performante, fără întârzieri la plată, din portofoliile băncilor din Europa Centrală şi de Est a devenit mult mai mare, depăşind 85% în majoritatea ţărilor. România este printre performeri, cu o proporţie a creditelor performante care se apropie de 95%. În comparaţie, în urmă cu patru ani, doar în două ţări băncile aveau peste 85% credite performante în portofoliu.
AGERPRES/