Antroplogie sociala

„Geţii sunt mai înţelepţi decât aproape toți barbarii şi mai asemenea grecilor”

În cadrul tradiției prezentărilor istoriei României, Casa de Cultură „Friedrich Schiller” și Primăria Municipiului București vă invită marți, 19 noiembrie 2019ora 18.30, la conferința și prezentarea expoziției „Statui de daci în muzeele lumii. Forul lui Traian și impactul geto-dacilor asupra romanilor”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Asociația Identitate Culturală Contemporană.

Geţii sunt mai înţelepţi decât aproape toți barbarii şi mai asemenea grecilor”.

Dion Chrysostomos; Iordanes, Getica, 39-40; Fontes, II, p. 413, 417.

Prezintă:

Leonard VELCESCU, doctor în istoria artei la École Pratique des Hautes Études (Paris-Sorbona)

Participă:

Prof. univ. dr. Constantin PETOLESCU, istoric, membru corespondent al Academiei Române

Basoreliefurile Columnei lui Traian şi statuile de Daco-Geţi reprezintă o moştenire culturală de mare valoare artistică şi iconografică, fiind mărturii sculpturale antice inestimabile. Sculptorii romani au reprezentat în mod magistral pe Daco-Geţi, în arta lor. Aspectul fizic şi cel psihic au fost redate într-un stil natural şi realist pentru fiecare personaj. Aceste portrete, de o mare calitate artistică şi iconografică, caracterizează nobila fizionomie a poporului daco-getNiciun alt popor subjugat de Roma nu a beneficiat de atât de multă atenţie din partea artiştilor plastici romani. Se poate afirma că, mai mult decât galii, germanii, parţii sau alţi «barbari», Daco-Geţii au ocupat un loc privilegiat în arta romană şi în inima Romei, în Forul lui Traian. Poporul Daco-Get a fost, putem spune, glorificat într-o manieră fără precedent de către romani. Această realizare nu mai fusese făcută niciodată până atunci pentru un alt popor numit «barbar» şi această imagine nobilă a poporului Daco-Get (scenele Columnei şi statuile de Geto-Daci) a reuşit să învingă factorul distrugător al timpului şi să ajungă până în zilele noastre, fapt deosebit de important şi de mare valoare pentru istoria reprezentărilor antice ale Daco-Geţilor în arta romană şi a culturii României”.   (Leonard VELCESCU)

Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC, www.aiccromania.org) este o organizaţie non-guvernamentală care dezvoltă proiecte menite să contribuie la promovarea culturii românești şi la distribuirea de informaţii obiective despre România. AICC adună în jurul său experţi, artiști, oameni de cultură, universitari, academicieni, studenți din domeniile de profil și organizează evenimente consistente, necesare în peisajul cultural și diplomatic din România.

Evenimentul se va desfășura în limba română. Intrarea este liberă.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button