Antroplogie socialaAntropologie medicala

Stiati ca va puteti antrena creierul cu neurofeedback?

 

Stiati ca exista o metoda prin care ne putem antrena creierul astfel incat sa ne imbunatatim starea de spirit, performantele intelectuale sau calitatea somnului, sa ne regasim echilibrul, sa incetinim procesul de imbatranire?

 

Beneficiile Neurofeedback-ului 

 

 Iar pe langa aceste beneficii de care poate oricine profita, exista si o serie de alte utilizari ale antrenamentului creierului in tratarea unor probleme ceva mai specifice, cum ar fi: ADHD/ADD ( hiperactivitate cu deficit de atentie), autism, insomnie, depresie, anxietate, paraplegie, sindrom premenstrual, menopauza, parkinson, sindrom Tourette ( ticuri), balbism ( balbaiala), migrene.

creier si neurofeedback

Ce este neurofeedback?

Desigur ca poate va intrebati care este aceasta metoda si daca este ea oare un panaceu universal? Ei bine, metoda se numeste neurofeedback ( EEG biofeedback) si nu, nu este un panaceu universal. Ea este unul dintre instrumentele pe care le pot folosi doar medicii si psihoterapeutii/ psihologii clinicieni pentru a ajuta la imbunatatirea calitatii vietii oamenilor si la reducerea semnificativa a intensitatii simptomelor. 

Ce este antrenamentul creierului prin neurofeedback?

Pe scurt, deoarece ar fi foarte multe de spus, este vorba despre capacitatea creierului de a invata si de a se auto-corecta. Astfel, are loc masurarea activitatii electrice a creierului ( prin plasarea a 3-4 electrozi pe cap putem sa citim activitatea cerebrala) si prezentarea acesteia aceluiasi creier, folosind semnale audio, video si tactile, in scopul corectarii activitatii cerebrale. Creierul „se vede” pe sine si se auto-regleaza. Rezultatul? Un creier echilibrat, o stare de claritate, liniste si relaxare- conditie fundamentala in orice vindecare.  

Este o metoda noua? 

Nu, nici vorba. Studii medicale se fac de peste 60 de ani, iar neurofeedback-ul se foloseste inca din anii 1980. Abia recent, insa,a putut fi explicat mecanismul prin care acesta produce modificari asupra creierului prin descoperirea neuroplasticitatii ( capacitatea creierului de a se modifica ). Dupa confirmarea acestui principiu fundamental si foarte important, tehnologiile ce il au la baza au fost explicate si recunoscute ca avand fundament stiintific.

neurofeedback - aparat aida ivan

Eficienta neurofeedback-ului 

Recent, insa, au aparut din ce in ce mai multe studii ce arata eficienta neurofeedbackului in cazul copiilor cu ADHD ( in 2012, Academia Americana de Pediatrie a aprobat terapia prin biofeedback ca avand gradul unul – cel mai inalt grad de evidenta clinica, in eficienta tratarii ADHD). Avantajul cel mai important este lipsa efectelor secundare ( de orice fel dar mai ales al celor pe care il au medicamentele). 

De asemenea, studii si mai recente arata ca neurofeedbackul ajuta la imbunatatirea efectelor terapiei ABA in autism. Sau a reducerii semnificative a durerii cronice in paraplegie inca de la prima sedinta ( https://www.researchgate.net/publication/283048386_The_mechanism_of_neurofeedback_training_for_treatment_of_central_neuropathic_pain_in_paraplegia_a_pilot_study– acesta este doar unul dintre sutele de studii stiintifice) si multe altele care arata foarte clar eficienta acestei metode.

Deoarece creierul este un organ atat de complex, studiul lui este o preocupare continua a comunitatii stiintifice din toata lumea. Iar neurofeedback-ul este o parte a acestei preocupari, tocmai datorita efectelor pozitive ce se obtin in urma utilizarii acestei tehnologii revolutionare.

Cum va mai ajuta neurofeedback-ul?

In afara de ADHD si autism, Neurofeedback-ul se dovedeste un instrument eficient in terapia:

  • dependentelor ( de tutun, alcool, droguri, mancare s.a.)
  • anxietatii
  • depresiei
  • tulburarilor de alimentatie
  • stres post traumatic
  • insomnie
  • atac cerebral
  • fobii
  • migrene

Mai multe informatii despre neurofeedback gasiti aici.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button