Cine vă spune că sunt suficiente 3 dimensiuni pentru a descrie un fenomen fizic s-ar putea să se înșele

Deși se spune că pentru localizarea unui corp în spațiu sunt suficiente 3 dimensiuni, eu sunt de părere că necesită mult mai multe. De pildă, avem nevoie să știm vitezele de deplasare ale obiectului pe cele 3 axe și atunci le vom nota v(x), v(y) și v(z). Dar mai avem nevoie și de valoarea accelerației acelui corp pe cele 3 direcții iar acestea vor fi notate cu a(x), a(y) și a(z).
Pe urmă, apare încă o problemă, fiindcă în fizica newtoniană s-au luat în considerare doar corpurile punctiforme, dar în fizica reală (mecanică) avem de-a face cu corpuri având dimensiuni nenule. Pentru descrierea acestora avem nevoie de alți parametri, pentru a ne da seama de forma acelui obiect, precum și de orientarea lui în spațiu. N-am putut stabili exact numărul acestor parametri, dar apreciez că ar trebui să fie în jur de 100-120 pentru a-l descrie cât de cât mulțumitor. Dacă respectivul corp este regulat, sunt necesari mai puțini parametri, de ex. în cazul sferei (numai raza) sau al cubului (doar lungimea muchiei); dar, dacă avem un corp neregulat (ex. un automobil sau o casă), este nevoie de mult mai mulți pentru a-l aproxima în mod satisfăcător.
Pe lângă asta, trebuie să cunoaștem natura materialului din care este confecționat, culoarea, densitatea, duritatea etc. pentru a putea aprecia cum s-ar comporta în cazul unui impact cu un alt corp. Ne mai trebuie, desigur să știm și dacă se află în mișcare liniară sau de rotație, în ultimul caz având nevoie și de vitezele unghiulare de rotație pe cele 3 coordonate spațiale φ(x), φ(y) și φ(z).
Am ridicat această problemă unui matematician care lucrează în domeniul fizicii nucleare și cum credeți că a reacționat? S-a dat înapoi cu prudență, scuzându-se că aici ar fi vorba de mecanică și nu de fizica teoretică propriu-zisă. Probabil că l-am surprins cu un subiect atât de nou, încât nu l-a putut digera (nu studiase tema respectivă în facultate).
Deja lucrurile s-au cam complicat, așa că cine vă spune că sunt suficiente 3 dimensiuni pentru a descrie un fenomen fizic s-ar putea să se înșele, după cum ați avut ocazia să vă convingeți.