Antropologie

DOZA DE CULTURĂ: Pinacoteca di Brera

Este situată la adresa Via Brera 28 din Milano, într-o clădire cu o istorie aparte. Palazzo Brera a fost ridicat pe ruinele unei mănăstiri de secol XIV. Începând cu 1572, clădirea a aparţinut iezuiţilor, care au înfiinţat aici un colegiu, o bibliotecă şi un observator astronomic.

Din 1773, edificiul devine proprietate de stat şi este transformată de Maria Tereza a Austriei în nucleul vieţii culturale a oraşului. Astfel, Palazzo Brera devine sediul Academiei de Arte Frumoase, al Institutului de Ştiinţe şi Litere din Lombardia şi al Bibliotecii Naţionale „Braidense”. La toate acestea se adaugă o grădină botanică, ce datează din 1774. Se pare că aici se găsesc cei mai vechi arbori Ginkgo biloba din Europa.
 

Foto: (c) Pinacoteca di Brera / Facebook


Giuseppe Piermarini a fost arhitectul însărcinat cu lucrări de extindere şi înfrumuseţare a clădirii. Marelui arhitect neoclasic i se datorează şi grandioasa intrare dinspre Via Brera.

Colecţia de opere de artă a început cu mulaje de gips şi desene destinate studenţilor Academiei de Arte. Între 1778 şi 1807, sub conducerea decanilor Carlo Bianconi şi Giuseppe Bossi, colecţia început să se îmbogăţească cu tablouri valoroase, precum „Lo Sposalizo” („Logodna fecioarei”) a lui Rafael. Deja din 1805, pinacoteca număra tablouri realizate de nume sonore ale artei europene, precum Jacques-Louis David, Pietro Benvenuti, Antonio Canova sau Bertel Thorvaldsen.

În acelaşi an, colecţia a fost deschisă publicului, transformând oraşul Milano în principala destinaţie a iubitorilor de pictură din Italia secolului al XIX-lea.

Câteva dintre cele mai importante picturi ce pot fi admirate la Pinacoteca di Brera sunt: „Hristos mort” (1480) realizat de Andrea Mantegna, „Crucificarea” (1515) de Bramantino, „Pieta” (1460) de Giovanni Bellini, „Sărutul” (1859) de Francesco Hayez, „Cina cea de taină” (1631) de Peter Paul Rubens, „Adoraţia magilor” (1518) de Correggio, potrivit pinacotecabrera.org. AGERPRES

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button