Regizorul Alfred Hitchcock s-a născut la 13 august 1899, la Leytonstone, Essex, Londra. A primit o educaţie catolică strictă şi a urmat cursurile colegiului iezuit St. Ignatius din Londra.
Potrivit volumului ”Dicţionar de cinema” (Editura Univers Enciclopedic, 1997) se poate spune că în domeniul suspansului el a inventat totul, iar termenul ”hitchcockian” a intrat în limbajul uzual atât al spectatorilor cât şi al criticilor.
Primul loc de muncă a fost în 1915, ca estimator pentru compania Henley Telegraph and Cable, iar în perioada care a urmat a devenit interesat de filme şi lectura revistelor comerciale din SUA.
A intrat în industria cinematografiei şi a început să facă schiţe pentru decorurile peliculelor, potrivit imdb.com., în jurul anului 1920. În această perioadă a întâlnit-o pe scenarista Alma Reville şi a început să colaboreze cu ea în 1923. Tot în 1923 a filmat pentru scurt metrajul „Number 13”, producţie neterminată din cauza închiderii studioului de cinema. A continuat să regizeze o coproducţie germano-britanică intitulată „The Pleasure Garden” (1925), care s-a dovedit foarte populară.
Hitchcock a realizat primul său film de marcă în anul 1927 intitulat „The Lodger: A Story of the London Fog”. La 2 decembrie 1927 s-a căsătorit cu Alma Reville.
A realizat şi o serie de filme în Marea Britanie între care amintim: „The Lady Vanishes” (1938) şi „Jamaica Inn” (1939), unele dintre ele câştigându-şi faima şi în SUA.
În 1940, s-a mutat împreună cu familia la Hollywood, unde producătorul David O. Selznick l-a angajat pentru a regiza o adaptare a romanului „Rebecca” (1940) de Daphne du Maurier, o melodramă ce exploatează temerile şi iluziile unei tinere soţii care se mută în Anglia şi care trebuie să lupte cu un bărbat distant, o menajeră excesiv de posesivă şi mai ales cu memoria fostei soţii, frumoasa şi misterioasa Rebecca. Filmul a fost nominalizat de nouă ori la premiile Oscar şi a câştigat Oscarul pentru cea mai bună peliculă şi cea mai bună cinematografie realizată alb-negru.
Pelicula „Spellbound” a regizat-o în 1945 şi i-a avut în distribuţie pe Gregory Peck şi Ingrid Bergman, iar în 1946 a regizat pelicula „Notorius” care i-a avut în distribuţie pe Cary Grant şi Ingrid Bergman.
A primit în anul 1958 premiul Festivalului de Film de la San Sebastian pentru filmul „Vertigo” care i-a avut protagonişti pe James Stewart şi Kim Novak. În 1959 a realizat „North by Northwest” cu Cary Grant şi Eva Marie Saint.
A urmat pelicula „Psycho” cu Anthony Perkins şi Janet Leigh, una dintre cele mai mari importante din cariera sa, ea având o scenă ce a impresionat şi a influenţat istoria celei de-a şaptea arte, asasinarea protagonistei la duş, la jumătatea filmului.
În 1963 a regizat celebra peliculă „The Birds” cu Tippi Hedren şi Rod Taylor, urmată de „Marnie” (1964) care i-a avut în distribuţie pe Tippi Hedren şi Sean Connery. Au urmat peliculele „Torn Curtain” (1966) cu Paul Newman şi Julie Andrews, „Topaz” (1969) cu Frederick Stafford şi Claude Jade ,”Frenzy” (1972) şi „Family Plot” (1976).
American Film Institute i-a decernat în anul 1979, premiul pentru viaţa sa închinată artei cinematografice. În 2012 în memoria sa a fost realizat filmul biografic „Hitchcock” regizat de Sacha Gervasi şi bazat pe cartea „Alfred Hitchcock and the Making of Psycho” scrisă de Stephen Rebello. Filmul prezintă relaţia dintre regizorul Alfred Hitchcock (interpretat de Anthony Hopkins) şi soţia sa Alma Reville (interpretată de Helen Mirren) în timpul filmărilor pentru pelicula „Psycho”.
S-a stins din viaţă la 29 aprilie 1980, la Los Angeles.
AGERPRES