CulturaFeatured

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala ”La Seu” din Barcelona (Spania)

Datând din anul 1298 este şi una dintre cele mai frumoase construcţii medievale din Barcelona, alături de Santa Maria del Mar, Sant Pere, Sant Pau del Camp şi mănăstirea Pedralbes, fiind adesea confundată cu bazilica lui Antonio Gaudi, Sagrada Familia. Catedrala este dedicată Sfintei Eulalia, protectoare a capitalei Cataloniei. Sfânta Eulalia a fost o tânără fecioară devenită martiră, în urma suferinţelor provocate de romani, în timpul ocupaţiei acestora, în secolul al IV-lea. Potrivit legendelor, în mijlocul verii, Sfânta Eulalia a fost expusă dezgolită într-o piaţă publică, pentru a fi batjocorită, însă o ninsoare a început brusc pentru a-i acoperi goliciunea. Furioşi, romanii au băgat-o într-un butoi în care au înfipt câteva cuţite şi l-au rostogolit pe strada care astăzi îi poartă numele. Corpul sfintei este adăpostit astăzi în cripta catedralei, reprezentând un cunoscut loc de pelerinaj pentru populaţia locală, potrivit www.catedralbcn.org şi www.globi.ro.

Piatra de temelie a acestui edificiu religios a fost pusă în secolul al XIII-lea, în timpul domniei regelui Iacob al II-lea de Aragon, cel Drept, dar din cauza războaielor civile şi a ciumei care a lovit oraşul de mai multe ori, construcţia a progresat foarte lent, fiind finalizată abia la începutul secolului al XX-lea. Corpul principal al catedralei a fost terminat abia în anul 1460, faţada gotică, în 1889, iar turnul central, în 1913.

Sursa foto: www.catedralbcn.org


Cu o structură masivă în stil gotic, catedrala are arcade largi, clopotniţe tipic medievale şi un interior spaţios. Are o lungime de 93 de metri, 40 de metri lăţime, şi 28 de metri înălţime în naosul central. Clopotele se ridică la 54 de metri. Domul are 70 de metri înălţime şi 41 de metri în interior. Ferestrele mari, deschise deasupra gurii capelelor radiale ale ambulatoriei, luminează prezbiteriul, potrivit surselor amintite.

Interiorul are un naos, despărţit la jumătate de locul destinat corului, şi 29 de capele laterale. În capelele catedralei sunt păstrate altare gotice realizate de Guerau Gener, Lluis Borrassr, Gabriel Alemany sau Bernat Martorell. Naosul dă spre treptele ce coboară spre cripta de sub altarul principal unde se află sarcofagul de marmură sculptat al Sfintei Eulalia. De pe trepte se poate admira cel mai bine bolta înaltului tavan susţinut de coloane canelate.

Sursa foto: www.catedralbcn.org


Locul corului se numără printre bijuteriile de artă ale catedralei. Pe paravanul de marmură albă sunt reprezentate scene din viaţa Sfintei Eulalia, sculptate după proiectul lui Bartolome Ordonez şi Pedro Villar.

De mare interes artistic, liturgic şi istoric este Orga catedralei. Situată în interiorul naosului, sub clopotniţă, aceasta a fost construită între anii 1537 şi 1539, apoi reparată şi restaurată în anii 1985-1994.

Sursa foto: www.catedralbcn.org


Piesa de rezistenţă este lucrarea de artă ce reprezintă crucificarea lui Hristos, iar cea mai cunoscută parte a catedralei este sihăstria în care se păstrează, de 500 de ani, celebrele gâşte albe şi iazul (fântâna) răsărit din mijlocul podelelor pavate cu piatră. Potrivit unei tradiţii ce se păstrează din secolul al XVI-lea, în câteva localităţi din Catalonia se sărbătoreşte Corpus Christi (zi festivă catolică, cu o procesiune religioasă ce are loc la 60 de zile după Paşte) prin „dansul oului”. Un ou gol de conţinut este plasat deasupra jetului de apă din fântănă, pentru a se învârti în aer şi a oferi senzaţia de dans.


Sursa foto: www.catedralbcn.org


Catedrala are multe vitralii moderne şi gotice şi peste 140 de monumente reprezentând sfinţi. Fecioara este cea mai reprezentată, urmată de Santa Eulalia, Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril. Printre cele mai recente completări se numără o sculptură a binecuvântatului Josep Tous şi un ansamblu sculptural dedicat celor 146 de victime ale persecuţiei religioase din 1936-1939 în capelele mănăstirii.

Una dintre cele mai frumoase experienţe pentru vizitatorii catedralei o constituie ascensiunea cu liftul până în vârful acesteia, unde aceştia se pot bucura de panorame fantastice ale zonei.

AGERPRES

Related Articles

Back to top button