DOZA DE CULTURĂ: ”Carol al IV-lea al Spaniei şi familia sa”

29 mai 2020 Eantropolog Cultura

Modifică dimensiunea fontului:Play

”Carol al IV-lea al Spaniei şi familia sa” (”La familia de Carlos IV”) este o pictură în ulei a artistului spaniol Francisco Goya (1746-1828).

Lucrarea a fost terminată în vara anului 1801, la un an după ce Goya a fost desemnat primul pictor al curţii regale, cea mai înaltă poziţie la care putea aspira un artist spaniol.

Tabloul are dimensiunile 280 cm x 336 cm.

Aşa cum anunţă titlul picturii, sunt înfăţişaţi regele Spaniei din perioada decembrie 1788 – 19 martie 1808, alături de cei 14 membri ai familiei sale. Personajele au veşminte de gală şi poartă diverse însemne şi onoruri, completate de bijuterii impresionante.

După cum era de aşteptat, în centrul imaginii apar Carol al IV-lea şi regina sa, Maria Luisa de Parma (1751-1819). Ei sunt înconjuraţi de copiii lor şi de rude. Între cele două personaje, este înfăţişat micul Ferdinand, fiul lor, cel care avea să urce pe tronul Spaniei de două ori sub numele Ferdinand al VII-lea al Spaniei, între martie şi mai 1808, precum şi între 1813 şi 1833.

Ca surse de inspiraţie, Goya s-a folosit de picturile „Portretul lui Felipe al V-lea şi a familiei sale”, realizată în 1743 de Louis-Michel van Loo, precum şi de „Las Meninas” (1656) a lui Diego Velazquez. Spre deosebire de cele două, însă, opera lui Goya se remarcă prin realism.

În prezent, tabloul „Carol al IV-lea al Spaniei şi familia sa” poate fi admirat la Muzeul Prado din Madrid, potrivit museodelprado.es.

Pictorul, desenatorul şi gravorul Francisco Jose de Goya y Lucientes s-a născut la Fuendetodos, provincia Aragon. A fost ucenic în atelierul unui pictor format la Neapole, în spiritul barocului târziu. În Italia, a luat contact cu opera unor mari artişti care l-au influenţat mai târziu.

În anul 1780, a fost numit membru al Academiei Regale de Arte San Fernando, în 1785 – vicepreşedinte al acestui for, iar după zece ani – preşedinte. A fost pictor al regelui Spaniei Carol al III-lea (1759-1788) (n.1716 – m.1788) în 1786, „pintor de camara” al monarhului moştenitor în 1789 – Carol al IV-lea (1788-1808) şi primul pictor, alături de Maella, al aceluiaşi rege, după o perioadă de zece ani.

Francisco José de Goya y Lucientes s-a afirmat ca pictor, desenator şi gravor spaniol, ca portretist desăvârşit şi rafinat, uneori sarcastic. Printre lucrările sale, se numără picturile „Ducesa de Alba”, „Umbrela”, „Toamna”, „Pe catalige”, „Manechinul” şi, nu în ultimul rând, „Carol al IV-lea al Spaniei şi familia sa”.

Activitatea lui Goya de gravor şi grafician a fost prodigioasă ca volum, de o varietate tematică uimitoare, originală şi caracterizată printr-o execuţie tehnică remarcabilă. Printre cele mai cunoscute gravuri, se numără „Orb cântând”, „Capricii” şi „Proverbe”. În 1805, a pictat portretul fiului său, Xavier, „Omul în gri”.

A mai realizat tablouri istorice, cu teme religioase. Prin tonurile luminoase utilizate în creaţiile sale, Francisco de Goya a fost un precursor al impresionismului, întrezărit, între altele, în picturile „Maja îmbrăcată” şi „Maja nudă”. A influenţat pictura şi grafica modernă.

AGERPRES

*** Descriere fotografie din deschidere: Muzeul Prado din Madrid, Spania

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
E-antropolog © 2020 . Designed by: Livedesign