Antropologie

Iluzia spațiului cu 3 dimensiuni

Iluzia spațiului cu 3 dimensiuni dar și a timpului este produsă de creier, setat în așa fel încât să perceapă mersul evenimentelor cu un anumit ritm. Ceea ce nu înțelegem suficient la ora actuală e – cine anume dictează ritmul de curgere a parametrului „timp”. Ipoteza pe care o lansez este că, la baza existenței timpului stau radiațiile de natură electromagnetică emise din adâncul Terrei, mai precis de la nivelul nucleului, care fac posibilă mișcarea obiectelor și a viețuitoarelor de la suprafață. La distanță mai mare de Pământ, este posibil ca timpul să treacă mult mai greu, pe măsură ce densitatea liniilor acestui câmp de energie scade, putând atinge și valoarea zero în anumite locuri din spațiu.
În ce privește noțiunea de „prezent”, aceasta pare a fi o senzație complexă generată de interacțiunile care apar între corpurile apropiate spațial, deși fiecare dintre ele pot avea ritmuri proprii de curgere a timpului, așa cum se enunță în teoria relativității generale a lui Einstein.
Într-un mod similar, spațiul ar putea fi generat de către câmpul gravitațional combinat al tuturor corpurilor cerești din sistemul nostru solar. De notat faptul că nu putem ști ce proprietăți au spațiul și timpul la distanțe mari de Terra sau în zonele intergalactice. Am fost învățați să credem că ele sunt uniforme în tot Universul, dar nu ni s-a prezentat și dovada pentru această afirmație.

de Gilly Graur

Related Articles

Back to top button