CulturaFeatured

DOZA DE CULTURĂ: ”Colierul”

„Colierul” („La Parure”) este o povestire scurtă a autorului francez Guy de Maupassant (1850-1893).

Textul a fost publicat în premieră în 1884, în ziarul „Le Gaulois”, conform maupassantiana.fr.

Protagonistă este Mathilde Loisel, o tânără căsătorită cu un funcţionar. Mathilde are pretenţia că face parte din aristocraţia vremii, deşi nici condiţia familiei din care provenea, nici veniturile soţului său nu puteau justifica o astfel de încadrare socială.

O bună parte din salariul relativ modest al domnului Loisel este risipită pentru a întreţine iluzia Mathildei. De exemplu, cei doi angajează o servitoare permanentă, chiar dacă nu deţin o casă suficient de mare încât să justifice o astfel de cheltuială.

Într-o zi, domnul Loisel reuşeşte să obţină o invitaţie la un bal, organizat de Ministerul Educaţiei. Mathilde este bucuroasă că are acces la un astfel de prestigios eveniment social, dar se teme că nu are o rochie pe măsură. Soţul său îi oferă 400 de franci, pe care îi economisise pentru o partidă de vânătoare. Mathilde îşi cumpără o rochie arătoasă, dar o altă problemă apare: nu are bijuterii pe măsură.

Cum bugetul familiei nu permitea o altă cheltuială, femeia împrumută de la prietena ei, Jeanne Forestier, un colier cu diamante.

Balul este un succes pentru doamna Loisel, admirată pentru frumuseţea ei şi invitată la dans de personaje influente. În sfârşit, pretenţia ei că ar aparţine clasei superioare pare să fie confirmată, fie şi doar pentru o noapte.

Întoarsă acasă, Mathilde realizează, îngrozită, că a pierdut colierul. În disperare de cauză, soţii Loisel decid să cumpere o bijuterie identică. Preţul este unul exorbitant şi falimentează familia Loisel. Mathilde îi dă colierul proaspăt cumpărat doamnei Forestier, fără să menţioneze că pierduse originalul.

Timp de zece ani, Mathilde şi soţul său sunt obligaţi să trăiască în sărăcie lucie şi să muncească zi şi noapte pentru a-şi plăti datoriile.

Când, într-un final, toate datoriile sunt stinse, Mathilde, îmbătrânită înainte de vreme, o întâlneşte pe Jeanne Forestier. Contrariată de aspectul prietenei sale, Forestier o întreabă ce s-a întâmplat. Mathilde îi explică cum toate nenorocirile din ultimii zece ani au pornit de la colierul pe care i l-a împrumutat. Răspunsul doamnei Forestier, însă, cade fulgerător: colierul era o simplă imitaţie, lipsită de valoare.

Povestirea „Colierul” a inspirat numeroase opere artistice. Prima ecranizare s-a numit „Colierul de diamante” („The Diamond Necklace”), regizat, în 1921, de americanul Denison Clift, potrivit imdb.com. A urmat, în 1926, filmul „Un şir de perle”, al regizorului chinez Li Zeyuan.

În 1949, primul episod al serialului-antologie „Your Show Time”, difuzat de NBC, a fost inspirat din textul lui de Maupassant.

Scurta povestire „Paste” de Henry James este asemănătoare cu cea a scriitorului francez, însă câteva detalii cheie sunt schimbate. AGERPRES (Documentare – Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Anda Badea)

Sursa foto: Guy de Maupassant / Facebook

Related Articles

Back to top button