CulturaFeatured

BISERICI ŞI CATEDRALE: Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Vladimir

Catedrala Adormirea Maicii Domnului, o adevărată fortăreaţă din Vladimir (Rusia), a fost înfiinţată în 1108 pe râul Klyazma de către monahul Vladimir, care a condus în calitate de mare prinţ de Kiev în perioada 1113-1125.

Sub coordonarea sa, Vladimir şi aşezările din jur au devenit centrul puterii politice şi economice în teritoriile slavilor din est. De la jumătatea secolului al XII-lea, zona Vladimir este martoră dezvoltării construcţiilor de biserici cu tiparul pietrei albe, conform rbth.com.

Unul dintre cele mai importante aşezăminte este Catedrala Adormirea Maicii Domnului, a cărei construcţie a fost începută în 1158 de prinţul Andrei Bogoliubsky. Planul catedralei a respectat forma alungită cu o cupolă aşezată în centru similar bisericilor mari din Kiev şi Novgorod, o caracteristică pentru acea perioadă.

Pentru această construcţie au fost aduşi meşteri din mai multe zone, inclusiv germani.

Motivele decorative realizate în piatră indică o influenţă a artei occidentale, planul de bază fiind similar arhitecturii bisericilor bizantine aşa cum a fost adaptat la începutul Evului Mediu rusesc.

Au avut loc construcţii de consolidare şi extindere în perioada fratelui lui Andrei Bogoliubsky, Iurevici. Necesitatea lucrărilor de extindere a fost dată de incendiul din 1185 care a afectat o parte semnificativă a catedralei, mai indică sursa citată. Au fost adăugate culoare şi pereţi, astfel că relaţia dintre vechea şi noua clădire a fost ingenios definită.

Catedrala a fost îmbogăţită cu patru noi cupole plasate în diagonală faţă de cupola principală.

În februarie 1238, oraşul a fost capturat de mongoli, iar mai mulţi membri ai familiei domnitoare au găsit refugiu în catedrală însă au murit în urma fumului generat de focul pus de invadatori. În ciuda acestor evenimente, catedrala a supravieţuit. În 1408, însă, a fost ţinta unui nou atac al mongolilor, fiind afectată. Doi pictori cunoscuţi, Andrei Rublev şi Daniil Chorny, au fost aduşi pentru refacerea interiorului. Frescele pictate ale lui Rublev sunt localizate în partea de vest ale catedralei şi înfăţişează Judecata de Apoi. Unele dintre icoanele pictate de Andrei Rublev au fost păstrate cu grijă şi se află găzduite în Galeriile Tretiakov.

În timpul unei vizite la Vladimir, în 1767, Catherine a mers la catedrala Adormirea Maicii Domnului şi a sprijinit personal lucrările de renovare. A fost adăugată o biserică, în 1862, închinată Sf Gheorghe, în zona plasată dintre turnul clopotniţei şi catedrală.

Au avut loc lucrări de restaurare în 1880, care au pus în valoare o parte a frescelor lui Andrei Rublev şi ulterior care s-au încheiat în 1980.

Catedrala găzduieşte Icoana Maicii Domnului Vladimirskaia care a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca, din blatul de masă la care Mântuitorul a mâncat împreună cu Fecioara Maria şi Dreptul Iosif, potrivit portalului specializat doxologia.ro. În 1311, Patriarhul Constantinopolului Luca Hrisoverga a dăruit această icoană cneazului Gheorghe Vladimirovici al Kievului. Fiul acestuia, Andrei Bogoliubsky, a adus icoana în oraşul Vladimir în 1155 şi a aşezat-o în Catedrala Adormirea Maicii Domnului pe care a ctitorit-o. De la acest moment, a fost denumită Icoana Maicii Domnului din Vladimir (Vladimirskaia). În timpul invaziei, din 1395, a hanului tătar Tamerlan, icoana a fost dusă la Moscova pentru a înlesni apărarea oraşului. În urma rugăciunilor preoţilor, care au invocat ajutorul Maicii Domnului, hanul tătar a avut o viziune în noaptea de dinaintea atacului care l-a înfricoşat şi a renunţat să mai asedieze oraşul.

În data de 26 august, creştinii ortodocşi din Rusia sărbătoresc icoana Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Vladimir.

În 1992, Catedrala Adormirea Maicii Domnului a fost înscrisă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Responsabilitatea gestionării acestui important monument istoric şi cultural este împărţită între Muzeul Vladimir-Suzdal şi Dioceza Vladimir. AGERPRES/(Documentare – Liviu-Ioan Tatu, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Simona Aruştei)

Sursa foto: findout-russia.com

Related Articles

Back to top button