Actualitate

O PERSONALITATE PE ZI: Chimistul Roy J. Plunkett, cel care a descoperit teflonul

Născut la New Carlisle, Ohio, în ziua de 26 iunie 1910, Roy Plunkett a absolvit Colegiul Manchester în 1932, obţinându-şi licenţa în chimie.

Şi-a luat apoi masteratul şi doctoratul la Universitatea de Stat din Ohio. În 1936, a devenit cercetător la laboratorul din Deepwater, New Jersey, al companiei E.I. DuPont de Nemours.

La 5 aprilie 1938, cercetătorul a răcit o mostră de tetrafluoroetilenă (TFE) în încercarea de a crea o alternativă superioară freonului. În dimineaţa zilei următoare, Plunkett avea să descopere, întâmplător, politetrafluoretilena (PTFE), substanţă pe care acum o ştim cu toţii sub numele „teflon”. Mai exact, după ce a deschis unul dintre cilindrii metalici folosiţi în experiment, Plunkett şi asistentul său, Jack Rebok, au rămas uimiţi să constate că, deşi gazul dispăruse, recipientul îşi păstrase greutatea. Din interiorul acestuia a curs o cantitate mică de pudră albicioasă. Încercând să înţeleagă ce s-a întâmplat în interiorul cilindrului, cei doi l-au tăiat transversal, moment în care au descoperit o substanţă ceroasă prinsă de părţile inferioare ale recipientului, caracterizată de o suprafaţă extrem de alunecoasă. Ceea ce se întâmplase a fost că tetrafluoroetilena se polimerizase, dând naştere politetrafluoretilenei. Fierul din care era realizat recipientul experimental funcţionase ca un catalizator la presiuni ridicate.

Faptul că suprafaţa sa este complet nelipicioasă, a determinat folosirea cu succes a teflonului la realizarea recipientelor pentru gătit.

Teflonul mai este folosit în industria aerospaţială, în comunicaţii, electronică, procese industriale, arhitectură şi cosmetică. A ajuns să fie utilizat chiar şi la realizarea unor articole de mobilă sau în componenţa ţesăturilor, prezenţa lui prevenind murdărirea de orice fel, graţie proprietăţii de a nu adera la alte substanţe.

După 1952, Plunkett a condus activitatea Departamentului de produse pe bază de freon din cadrul aceleiaşi companii. Chimistul s-a ocupat de cercetarea, dezvoltarea şi producţia mai multor produse şi procese fluorochimice, folosite pe scară largă în domenii precum electronica, aeronautica, producţia de frigidere.

Plunkett s-a retras din activitatea de cercetare în 1975.

În 1951, a fost distins cu medalia John Scott, acordată, în Philadelphia, pentru promovarea „confortului, bunăstării şi fericirii”, conform garfield.library.upenn.edu. În 1985, Plunkett a fost inclus în rândul celor mai importanţi inventatori americani, arată site-ul invent.org.

A murit la 12 mai 1994, în Texas.

AGERPRES/

Sursa foto: invent.org

Related Articles

Back to top button