DOZA DE CULTURĂ: Centrul ”Georges Pompidou”

07 septembrie 2020 Eantropolog Cultura

Centrul „Georges Pompidou” este un complex cultural aflat în cartierul Beaubourg din cel de-al patrulea arondisment al Parisului, pe malul drept al Senei, potrivit centrepompidou.fr. Centrul găzduieşte Muzeul Naţional de Artă Modernă (Musée National d’Art Moderne), ce deţine a doua colecţie de artă modernă şi contemporană din lume, după Muzeul de Artă Modernă din New York.

Numele instituţiei onorează amintirea lui Georges Jean Raymond Pompidou, cel care a deţinut funcţia de preşedinte al Franţei între iunie 1969 şi aprilie 1974. Construcţia complexului a început în timpul mandatului său şi la iniţiativa sa, însă clădirea a fost inaugurată în ianuarie 1977 de către preşedintele Valery Giscard d’Estaing.

Clădirea Centrului Pompidou a fost gândită de echipa de arhitecţi alcătuită din britanicii Richard Rogers şi Su Rogers, care au lucrat alături de italianul Renzo Piano. Stilul arhitectural ales este denumit „high-tech”, datorită îmbinării componentelor industriale şi tehnologice în structura clădirii.

Suprafaţa pe care se întinde centrul acoperă peste două hectare, suprafaţa locuibilă fiind de 103.305 metri pătraţi.

Pe lângă muzeul dedicat artei moderne, în cadrul complexului funcţionează o vastă bibliotecă publică (Bibliotheque publique d’information) şi Insitutul de cercetare şi coordonare acustică/muzicală (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique). Complexul găzduieşte şi Atelierul Brâncuşi, aflat într-o clădire separată, gândită de arhitectul Renzo Piano, potrivit centrepompidou.fr.


Colecţia Muzeului Naţional de Artă Modernă cuprinde peste 100.000 de lucrări, semnate, începând cu anul 1905, de 6.400 de artişti din 90 de ţări. Lucrările de artă modernă sunt reprezentative pentru stilurile fovism, expresionism, cubism, dadaism şi artă abstractă. Pot fi admirate capodopere semnate de Matisse, Andre Derain, Paul Signac, Constantin Brâncuşi, Max Beckmann, Jackson Pollock şi Francis Bacon. Cele de artă contemporană, create începând cu anul 1960, includ piese de artă pop, nouveau realisme şi artă conceptuală, printre autori numărându-se Andy Warhol, Dan Flavin, Eduardo Arroyo şi Dieter Roth.

În primele două decenii de la inaugurare, Centrul Pompidou a primit peste 145 de milioane de vizitatori, cifră care a depăşit cu mult aşteptările. În anul 2006, cifra ajunsese la 180 de milioane.

Centru Pompidou organizează anual câteva expoziţii de calibru, multe fiind monografii dedicate unor mari creatori de artă şi literatură. Prima expoziţie de acest fel, din anul deschiderii complexului, l-a avut în prim-plan pe sculptorul, pictorul şi şahistul Marcel Duchamp, al cărui nume este asociat cu dadaismul, cubismul şi arta conceptuală. Expoziţia dedicată lui Constantin Brâncuşi a avut loc în 1995.

De un succes deosebit s-a bucurat expoziţia temporară „Salvador Dali”, din 2013, atunci când peste 7.300 de persoane au vizitat zilnic Centrul Pompidou special pentru a privi lucrările semnate de pictorul spaniol.

În 2010, a fost deschisă o ramură regională a Centrului Pompidou în oraşul Metz, la aproximativ 250 de kilometri de Paris.

AGERPRES

Sursa foto: Centre Pompidou / Facebook

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
E-antropolog © 2021 . Designed by: Livedesign