Actualitate

Climă: Cvasitotalitatea fenomenului încălzirii globale, cauzat de activităţi umane (studiu)

Cvasitotalitatea fenomenului încălzirii globale constatat de la debutul erei industriale a fost provocat de activităţi umane, potrivit unui studiu care stimează că procesele naturale sunt ”neglijabile” în acest domeniu, informează AFP.

Planeta s-a încălzit cu peste un 1 grad Celsius de la mijlocul secolului al XIX-lea, provocând deja o multiplicare a evenimentelor meteo extreme în diverse locuri din lume, precum canicule, inundaţii sau uragane.

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a dorit să determine în ce proporţie acest fenomen al încălzirii climatice este provocat în mod direct de emisiile de gaze cu efect de seră asociate activităţilor umane şi cât de ”mecanisme naturale de forţare”.

Acestea din urmă sunt factori naturali, asemenea marilor erupţii vulcanice unde fluctuaţiile de radiaţii solare, care sunt deseori date de exemplu de cei care neagă responsabilitatea umană în fenomenul încălzirii climatice.

Autorii studiului, publicat luni în revista Nature Climate Change, au trecut în revistă 13 modele climatice diferite pentru simularea schimbărilor de temperatură potrivit a trei scenarii: în primul, aerosolii sunt singurii factori care contribuie la încălzire climatică, în al doilea, sunt considerate doar mecanismele naturale de forţare, iar în al treilea, emisiile de gaze cu efect de seră sunt luate în calcul.

Aceştia au ajuns la concluzia că activitatea umană a contribuit la încălzirea globală de la nivelul de 0,9 grade Celsius la 1,3 grade Celsius, o estimare în concordanţă cu încălzirea din prezent.

”Rezultatele noastre arată în mod clar că încălzirea climatică este provocată în principal de oameni”, a comentat Nathan Gillet, din cadrul Centrului canadian pentru modele climatice, mediu şi schimbări climatice.

Acordul de la Paris din 2015 vizează menţinerea încălzirii planetei sub nivelul de +2 grade Celsius, dacă e posibil la +1,5 grade Celsius.

Dar pentru a spera în respectarea obiectivului de +1,5 grade Celsius, trebuie reduse emisiile cu 7,6% anual în perioada 2020-2030, potrivit ONU. O cifră similară în scădere a fost măsurată în 2020, dar din cauza pandemiei de COVID-19.

Având în vedere amplitudinea estimării autorilor studiului publicat luni, încălzirea provocată de om, ”ar putea deja să fie aproape de limita de 1,5 grade Celsius”.

”Dacă încălzirea provocată de om se situează la limita inferioară a intervalului, obiectivul de 1,5 grade Celsius este încă realizabil prin reduceri ambiţioase şi rapide ale emisiilor”, a indicat Nathan Gillet pentru AFP.

Dar dacă ne găsim la limita de sus a estimării, obiectivul de 1,5 grade Celsius ar putea fi practic imposibil”, a adăugat acesta, făcând apel cu toate acestea la reducerea emisiilor pentru a rămâne cel puţin dedesubtul plafonului de +2 grade Celsius.AGERPRES

Related Articles

Back to top button