Antropologie

Statistici oficiale 2020: Cum s-a manifestat apetitul companiilor pentru digitalizare într-un an atipic?

București, ianuarie 2021: Softlead, singurul marketplace B2B dedicat aplicațiilor software, ce ajută companiile să aleagă soluția potrivită, anunță rezultatele anului 2020, care vizează interesul companiilor din România pentru digitalizare prin implementări software.

În 2020, valoarea proiectelor software generate prin softlead.ro a fost de 3.3 milioane de euro, cu 186% mai mult decât în anul anterior. Cele mai solicitate soluții software au fost aplicațiile CRM (Customer Relationship Management), ERP (Enterprise Resource Planning) și dedicate managementului documentelor, soluții complexe, de care au nevoie companii mature, cu fluxuri și procese definite de lucru, fapt de justifică alocarea resurselor de timp și a bugetelor în perioada pandemiei.

Deși a fost un an atipic, în 2020, 16.7% dintre au decis să schimbe aplicația software existentă cu soluții mai performante. Alături de apetitul crescut pentru informare, aceste cifre indică existența unei piețe cu potențial de digitalizare pentru următorii 5 ani. 

“În industria software, pandemia a fost un accelerator decizional pentru anumite sectoare de activitate, iar în altele o pâlnie de prioritizare a bugetelor. Mai exact, companiile mari și foarte mari au continuat procesele de transformare digitală sau, în funcție de etapa la care s-au aflat la debutul pandemiei, au ales să pună în stand-by pentru perioade scurte implementări software. Companiile mici, care au mai puțin de 20 de angajați au demonstrat capacitate de adaptare și agilitate, fiind segmentul cel mai activ în contextul solicitărilor de aplicații software prin platforma Softlead.ro”, Alexandra Roată, Co-Founder Softlead Marketplace.

Modalități de licențiere software preferate de companii

58% dintre companii preferă să achiziționeze licențe de tip SaaS (Software as a Service), în timp ce 42% își doresc soluții on-premises.

Sezonalitatea din industria IT – menținută și în 2020

Anul ce a stat sub semnul instalării pandemiei a fost marcat de o menținere a sezonalității achiziției software. Astfel, lunile martie, mai și octombrie au fost perioadele în care s-au înregistrat cele mai multe cerințe de implementări. În toate celelalte, s-a înregistrat o menținere a trendurilor de sezonalitate regăsite și în anii trecuți, dar cu o creștere masivă a interesului.

Perioada de urgență  din martie-mai a fost marcată de o creștere a numărului de solicitări de digitalizare de la companii care au identificat nevoia, însă nu dețineau bugetul necesar.

Care sunt companiile care au manifestat interes crescut pentru digitalizare?

Companiile mici și medii, cu o cifră de afaceri de până la 500.000 de euro au indicat apetit crescut pentru informare și achiziție software, reprezentând peste 43% din totalul companiilor beneficiar.

Top industrii care au indicat apetit crescut pentru aplicații software

Industrii precum cele de servicii, construcții, distribuție, medical (cabinete, clinici, spitale), producție, retail sau administrația publică sunt cele care au prezentat interes crescut pentru implementări software, generând cele mai multe proiecte în platforma Softlead.ro.  

Comparativ cu anul anterior, toate aceste segmente de activitate au înregistrat creșteri de peste 300%. Interes crescut pentru digitalizare au manifestat și companii din transporturi, agricultură, imobiliare sau managementul deșeurilor.

În 2020, Softlead a lansat Softlead Biz, un instrument dedicat companiilor-beneficiar, care indică gradul de digitalizare al unei companii, oferindu-le utilizatorilor un raport personalizat cu sugestii de aplicații potrivite nevoii lor, obiectivelor specificului, industriei și mărimii afacerii.

De asemenea, pentru a fi mai aproape de companiile care au nevoie de finanțare pentru investiții în aplicații software, Softlead a oferit în 2020 servicii gratuite de consultanță în identificarea programelor și granturilor guvernamentale în care achizițiile software sunt eligibile.

Despre Softlead

Softlead este prima platformă de tip marketplace B2B, cu peste 400 de companii IT partenere și peste 600 de soluții software listate, care a ajutat mai mult de 11.000 de companii să identifice aplicația software potrivită obiectivelor de business.

Related Articles

Back to top button