Actualitate

Presupunând că o călătorie în trecut ar fi posibilă…

Presupunând că o călătorie în trecut ar fi posibilă, se pune întrebarea dacă cineva ar putea, în vreun fel oarecare, să-și anuleze propria existență, după cum afirmă cei care cred  în „paradoxul bunicului”. Adică cineva se întoarce în trecut și își omoară bunicul, consecința fiind aceea că el nu se va mai naște. Iar dacă nu se va fi născut, cum ar putea să se întoarcă în timp?

Fizicianul Stephen Hawking a încercat să dea o explicație, presupunând că trebuie să existe o forță în Univers care să se opună unei asemenea acțiuni. Dar n-a putut preciza cum arată acea forță și cum se întâmplă fenomenul respectiv.

Eu am o interpretare diferită. Mai întâi, nu cred că putem călători în timp la modul fizic, ci doar mental. Dar și așa apare posibilitatea de a schimba ceva, dacă revenim (mental) într-o anumită perioadă și luăm o altă decizie. În acest caz, pentru ca schimbarea să se poată produce, este necesar ca toți pământenii să se întoarcă mental simultan în același moment de timp din trecut, adică să existe o sincronizare perfectă a acestei acțiuni.

Ceea ce s-a pierdut din vedere e faptul că nici un om nu se poate întoarce mental în timp înainte de momentul nașterii sale. Aceasta se întâmplă întrucât, înainte de acel moment, personalitatea lui nu exista și nu putea lua vreo decizie. Existau numai părinții și bunicii săi care, desigur, nu se gândeau la așa ceva.

Există încă un aspect al problemei care n-a fost luat în considerare. Pentru a călători fizic înapoi în trecut, e necesar să există încă o dimensiune a timpului, prin care respectiva persoană să „iasă” din timpul prezent și să poată călători. Numai că în acest caz nu mai putem vorbi de un singur univers, ci de o infinitate, care pot fi identice sau diferite.

Se întâmplă ceva asemănător cu translatarea unei clădiri – este nevoie de crearea unui spațiu gol în altă parte unde să „aterizeze” noul venit. Pentru aceasta trebuie „demolată” o părticică din universul paralel alăturat. De fapt, e nevoie să se distrugă toate evenimentele anterioare, până la momentul pe care și-l alege călătorul în timp.

Ce se va întâmpla în final? Dacă lanțul de evenimente din primul univers va fi rupt, s-ar putea crede că istoria ulterioară va fi diferită. Numai că, fiind vorba de trecut, cauzalitatea e deja încheiată acolo și fapta nu mai produce consecințe. Iar în acest caz, bunicul „mort” va reapărea a doua zi ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, iar toată munca „asasinului” din viitor a fost în zadar.

Gilly Graur

Related Articles

Back to top button