Evenimente

Copilul interior: depăşirea traumelor, vulnerabilităţilor şi a tiparelor relaţionale, curs online la Fundația Calea Victoriei

De cele mai multe ori ne este teamă să ne aşezăm în faţa oglinzii interioare, o oglindă teribil de clară, pentru a vedea cu ochii sufletului cine suntem cu adevărat ca adulţi şi cine am fost în copilărie, de unde vin fricile şi vulnerabilităţile noastre, de ce traumele vin din copilărie şi de ce se perpetuează o dramă a copilului nostru interior, despre care ştim atât de puţine lucruri.

Din 10 februarie, Fundația Calea Victoriei te invită la atelierul online Copilul interior: depăşirea traumelor, vulnerabilităţilor şi a tiparelor relaţionale, susținut de lectorulSorin Lucaci.

Timp de 3 cursuri, organizate în serile de joi de la ora 19:00, vei învăța că pentru a supraviețui copilul interior este copilul sensibil căruia natura i-a oferit abilitatea de a se uita pe sine, nevoile sale neîndeplinite şi sentimentele negative intense. Acesta este un proces psihologic care ne rupe de noi înşine, pentru a ne salva de la dispariţia psihologică, şi chiar fizică, în situaţii de criză.

Când părinţii îl supun stresului psihologic intens şi neglijenţei emoţionale, când nu respectă nevoile copilului şi adevăratul său Sine, organismul acestuia se mobilizează pentru a face faţă. Însă nu poţi lupta mereu cu cei de care depinde viaţa ta şi bunăstarea ta psihologică. Astfel încât copilul, dotat de natură cu această sensibilitate, devine extraordinar de atent cu nevoile adulţilor, ale părinţilor, ale căror iubire, grijă şi atenţie nu vrea să le piardă. Se rupe de adevăratul său Sine şi îşi construieşte un sine fals. Mulţi vor deveni adulţi de succes, însă nefericiţi, lipsiţi de autenticitate, depresivi sau grandomani narcisici, izolaţi complet de adevărata lor dimensiune umană.

Drama copilului sensibil este o tragedie a generaţiilor: cei care nu au astăzi suficiente resurse pentru copiii lor sunt cei care de mici au avut grijă de nevoile propriilor părinti. Copiii au o nevoie naturală şi sănătoasă de atenţie şi afecţiune, de empatie. Este dorinţa oricărui copil de a fi văzut, ascultat, de a se simţi iubit, acceptat şi înţeles. Nu suntem aici pentru a forma după „chipul şi asemănarea noastră”, ci să lăsăm să se formeze ceea ce natura a pus cu generozitate în copiii noştri. Din păcate, reuşim să le transmitem copiilor exact suferinţele şi lipsurile noastre, transformându-i în extensiile propriilor noastre neputinţe.

La întâlnirile de curs vorbim despre:

  • Identificarea tiparelor interioare: copilul interior, copilul vulnerabil, copilul impulsiv, copilul fericit. Vom vorbi despre libertatea de a exprima nevoi şi sentimente, de a fi văzuţi şi ascultaţi, despre limite realiste şi declanşatorii comportamentelor de tip copil.
  • Traumele din copilărie, nevoi nesatisfăcute, credinţe limitative şi tipuri de ataşament. Tiparele dăunătoare sau disfuncţionale în care suntem blocaţi în prezent îşi au sursa în copilărie şi în adolescenţă, când unele dintre nevoile noastre fundamentale nu au fost împlinite: nevoia unei legături sigure cu alţi oameni, nevoia de autonomie şi competenţă, nevoia de afecţiune, empatie, apreciere.
  • Tipare relaţionale disfuncţionale, răni emoţionale, temeri şi vulnerabilităţi. Ce deosebeşte modul adult sănătos de alte tipare comportamentale? Examinarea propriului comportament şi planificarea schimbărilor
  • Cum gestionăm emoţiile negative. Viaţa e grea. Ştii deja acest lucru. Însă nu eşti blocat/-a sau neajutorat/-a în confruntarea cu emoţiile. Dacă îţi dai silinţa cu adevărat să implementezi aceste aptitudini, te poţi aştepta la schimbări ale modului în care reacţionezi la propriile sentimente. Acest lucru se întâmplă deoarece aptitudinile-cheie pe care le vei învăţa aici pot afecta rezultatul oricărui conflict şi al oricărei supărări şi pot modifica efectiv derularea relaţiilor tale. De aceea cred că este necesar să învăţăm să trăim, să eliberam şi să scoatem acele emoţii negative într-un mod cât mai igienic cu putinţă.

Dacă ai întrebări sau vrei să faci cadou acest curs, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Cu o zi înainte de începerea cursului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom. Cursul este live, online, interactiv şi nu se înregistrează.

Lector: Sorin Lucaci

Data: 10 februarie 2022

Ora: 19

Ateliere: 3

Frecvență: săptămânal, joi

Durata: o întâlnire durează 2 h

Tip: practic

Vârsta minimă: 18 ani

Cost: 240 de lei, pentru 3 întâlniri

Related Articles

Back to top button