Actualitate

DOCUMENTAR: 85 ani de la naşterea tenorului Luciano Pavarotti

Celebrul tenor Luciano Pavarotti s-a născut la 12 octombrie în 1935, la Modena, Italia. Când avea aproape nouă ani a început să cânte împreună cu tatăl său în corul unei mici bisericuţe. În tinereţe a luat câteva ore de canto, apoi a studiat pedagogia la Scuole delle Magistrale din Modena şi a fost profesor la şcoala din localitate. Ulterior, a urmat studii muzicale cu Arrigo Pola şi Ettore Campogalliani.

După ce şi-a luat licenţa la Scuole delle Magistrale, a predat într-o şcoală primară ca profesor doi ani, dar a renunţat în favoarea muzicii. Primele sale apariţii în public au fost în corul de la Teatro de la Comuna, din Módena, şi mai târziu în La Coral de Gioacchino Rossini, unde şi-a demonstrat talentul, potrivit site-ului www.cinemagia.ro.

A debutat pe 29 aprilie 1961, pe scena Operei Reggio Emilia, cu rolul Rodolfo din opera ”Boema” de Puccini. Consacrarea absolută a venit cu rolul lui Tonio din opera ”Fata regimentului” de Gaetano Donizetti, alături de soprana australiană Joan Sutherland, care l-a adus pe prima pagină din The New York Times. Apoi a înregistrat ”Lucia di Lammermoor”, ”Traviata”, ”Trubadurul”, ”Rigoletto”, ”Elixirul dragostei”, ”I Puritani”, ”La sonnambula”, ”Maria Stuart”, ”Beatrice di Tenda”, ”Turandot” (dirijat de Zubin Mehta), unde a fost auzit cântând pentru prima dată ”Nessun dorma”, arie ce va fi intens popularizată.

https://www.youtube.com/embed/cWc7vYjgnTs

Celebrul dirijor austriac Herbert von Karajan i-a solicitat participarea la înregistrarea integrală a operelor ”Boema”, ”Madame Butterfly” şi ”Requiem” de Verdi pe scena operei ”Scala” alături de Fiorenza Cossotto, Leontyne Price şi Nicolai Ghiaurov. A lucrat şi a înregistrat pentru Georg Solti în acelaşi ”Requiem” de Verdi, în ”Bal mascat”, ”Cavalerul rozelor” de Strauss, ”Otello”.

A avut un succes deosebit la Metropolitan Opera, în 1982, în rolul Idomeneo de Mozart.

În 1986, a cântat, pentru prima oară, pe o scenă din China. Luciano Pavarotti a fost iniţiatorul seriei de spectacole ”Pavarotti şi prietenii”, organizată în scopuri caritabile.

A cântat pe marile scene ale lumii alături de voci consacrate aparţinând tuturor genurilor muzicale. Printre partenerii săi de scenă s-au numărat Bryan Adams, Jon Bon Jovi, Boyzone, U2, Mariah Carey, Eric Clapton, Joe Cocker, Gloria Estefan, Elton John, Eros Ramazzotti, Sting, Andrea Bocelli, Liza Minnelli, Frank Sinatra, Michael Jackson.

A jucat în filme (”Yes Giorgio” – 1981 şi ”Rigoletto” – 1982) şi a scris câteva cărţi cu tentă autobiografică, dintre care amintim: ”Povestea mea” (1981) şi ”Grandissimo Pavarotti” (1986).

Celebritatea mondială a cunoscut-o alături de tenorii spanioli Placido Domingo şi Jose Carreras, în seria de concerte ”The Three Tenors”. Primul a fost organizat la Roma, în 1990, cu prilejul finalei Campionatului Mondial de Fotbal.

Începând din 1991, Pavarotti a răspuns chemării asociaţiei War Child de a aduna fonduri pentru a construi un centru de muzicoterapie în Mostar. Anual a organizat concerte în Modena sub titlul ”Luciano Pavarotti & friends”, unde participau personalităţi ale muzicii internaţionale pop, rock sau soul – Sting, Bono, James Brown, Zucchero, Stevie Wonder, Elton John, Eurythmics, Anastacia, Monica Naranjo, Michael Bolton, Jon Bon Jovi, Tom Jones – şi unde se colectau fonduri dedicate copiilor nevoiaşi din toată lumea.

https://www.youtube.com/embed/UuQdEyz6b6w

În august 1999, Pavarotti a susţinut un concert la Bucureşti, organizat cu ocazia ”eclipsei de soare a Mileniului”. Pe scenă i-au fost alături soprana italiană Carmela Remigio, Orchestra Naţională Radio şi dirijorul Leone Magiera.

Data de 12 octombrie 2005, ziua celei de-a 70-a aniversări, a marcat retragerea lui Luciano Pavarotti din viaţa muzicală. Tenorul anunţase turneul de adio (”Farewell Tour”) care cuprindea 40 de concerte în toată lumea. Pentru ultimul său spectacol, Pavarotti a ales o partitură extrem de dificilă, dar sugestivă pentru întreaga sa viaţă: ”La forza del destino”. În afara acestor concerte dedicate retragerii, a mai interpretat, în februarie 2006, aria ”Nessun dorma”, din ”Turandot”, de Giacomo Puccini, la finalul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă pe stadionul olimpic din Torino.

Turneul de adio a fost suspendat din cauza unei intervenţii medicale la spate, când se pregătea să plece la New York. Această intervenţie a dus la descoperirea unei tumori maligne la pancreas. A fost operat la un spital din New York în 7 iulie 2006 şi toate concertele programate au fost suspendate. A murit la 6 septembrie 2007.

Luciano Pavarotti a fost singurul cântăreţ de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de discuri, conform site-ului cinemagia.ro.

La 2 iunie 1988 a fost numit Cavaliere di Gran Croce Ordine al Merito della Repubblica Italiana. AGERPRES/(Documentare – Marina Bădulescu, editor: Cerasela Bădiţă, editor online: Andreea Preda)

Sursa foto: Luciano Pavarotti/Facebook

Related Articles

Back to top button