Evenimente

Introducere în Istoria Relaţiilor Internaţionale şi a Diplomaţiei, curs online la Fundația Calea Victoriei

Din cele mai vechi timpuri, popoarele, statele şi apoi naţiunile s-au războit, dar au şi făcut pace. Dacă vrei să te familiarizezi cu dinamica acestor relaţii foarte complexe cu o perspectivă ce combină istoria cu concepte specifice relaţiilor internaţionale, nu rata cursul online Introducere în Istoria Relaţiilor Internaţionale şi a Diplomaţiei, susținut de lectorul Ionuț Mircea Marcu, la Fundația Calea Victoriei.

Din 4 martie, timp de 5 ateliere online organizate în serile de vineri de la ora 19:00, vei afla cum şi de ce au izbucnit războaiele, dar mai ales cum s-au negociat tratatele de pace, trecând prin marile momente ale istoriei omenirii.

Îi vei descoperi pe oamenii de stat, precum Metternich, Bismarck sau Roosevelt, pe teoreticienii, printre care se numără Tucidide, Machiavelli sau Morgenthau, cât şi pe diplomaţii remarcabili ca Talleyrand sau Henry Kissinger.

Sistemul internaţional se află într-o continuă dinamică, iar evenimentele recente accentuează acest fapt. Acest curs îți oferă o introducere în profunzimea istorică a relaţiilor internaţionale, putând fi un ajutor pentru cei ce vor să înţeleagă ordinea globală contemporană şi provocările ei.

Cele cinci întâlniri de curs vor tratata următoarele teme principale:

1. Concepte şi paradigme în studiul relaţiilor internaţionale. Pace şi război în lumea Antichităţii

Începem cu o prezentare a principalelor teorii şi concepte ce ne vor ghida pe parcursul celor cinci întâlniri: putere, hegemonie, balanţa de putere, realism, idealism etc. Vom discuta apoi despre conflictele din antichitatea clasică, punând foarte mult accent asupra modului în care Tucidide explică cauzele profunde ale Războiului Peloponesiac. Încheiem cu expansiunea şi decăderea Imperiului Roman.

2. Relaţii între statele feudale în Europa medievală

Pornim de la o discuţie despre caracteristicile Europei feudale. Vom vedea apoi în ce context au apărut diplomaţii aşa cum îi înţelegem noi astăzi şi vom încheia cu Războiul de 30 de ani şi Pacea de la Westfalia din 1648, moment cheie în istoria relaţiilor internaţionale.

3. Epoca modernă. De la „concertul european” la Primul Război Mondial

A treia întâlnire va fi ghidată de conceptul de „balanţă de putere”, pornind de la citatul lui Palmerston despre „interesele eterne” ale Angliei. Vom discuta despre războaiele napoleoniene şi Congresul de la Pace de la Viena din 1815, despre războiul Crimeei (1853-1856), despre sistemul de alianţe creat de Bismarck, terminând cursul cu cauzele Primul Război Mondial, simbol al eşecului „concertului european”.

4. Relaţiile internaţionale şi diplomaţia în perioada interbelică. Eşecul sistemului de la Versailles

După tragedia Primul Război Mondial, sistemul creat prin Congresul de Pace de la Paris ar fi trebuit să asigure pacea. Însă sistemul de la Versailles a eşuat, iar Liga Naţiunilor nu şi-a atins obiectivul. Statele revizioniste au reuşit să modifice prevederile tratatelor de pace, ducând la declanşarea celui De-al Doilea Război Mondial. În cadrul acestei întâlniri vom dezbate cauzele acestui eşec.

5. Relaţiile internaţionale şi diplomaţia în contextul Războiului Rece

La ultima întâlnire de curs, vom vedea ce lecţii învăţate în perioada interbelică au stat la baza reorganizării lumii postbelice. Vom discuta despre Organizaţia Naţiunilor Unite, dar şi despre Războiul Rece şi momentele acestuia de tensiune, NATO şi Organizaţia Tratatului de la Varşovia. Încheiem cu o discuţie despre caracteristicile şi provocările sistemului internaţional post-Război Rece.

imagine: „Ambasadorii”, pictură de Hans Holbein cel Tânăr

Dacă ai întrebări sau vrei să faci cadou acest curs, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Cu o zi înainte de începerea cursului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom. Cursul este live, online, interactiv şi nu se înregistrează.

Lector: Ionuț Mircea Marcu

Data: 4 martie 2022

Oră: 19:00

Ateliere: 5

Frecvenţă: săptămânal, vineri

Durata: o întâlnire durează 2h

Tip: Teoretic

Varsta minimă: 16 ani

Cost: 375 de lei, pentru 5 întâlniri

Related Articles

Back to top button