Actualitate

Scala din Milano înlocuieşte spectacolul de deschidere a stagiunii cu o gală televizată în contextul pandemiei de coronavirus

Teatrul Scala din Milano va transmite luna viitoare o gală de muzică şi dans din auditoriul său fără spectatori după ce a fost nevoit să renunţe, pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, la tradiţionala deschidere a stagiunii cu premiera unei opere din cauza pandemiei de coronavirus, informează Reuters.

Deschiderea tradiţională a stagiunii, un punct important în calendarul cultural italian, va fi înlocuită pe 7 decembrie cu un spectacol de arii şi duete, interpretate de vedete de operă şi balet din diferite colţuri ale lumii, printre care şi tenorul Placido Domingo.

Unele dintre momentele muzicale vor fi susţinute live, în timp ce altele vor fi înregistrate ca urmare a restricţiilor de călătorie pentru anumite zone de pe glob.

”Sper… să pot spune lumii că ne aflăm într-un moment dificil, dar capabili cu toate acestea să creăm emoţia operei”, a precizat directorul artistic Dominique Meyer în timpul unei conferinţe de presă transmisă online.

Foto: (c) MATTEO CORNER / EPA

Italia a închis teatrele şi sălile de concerte în octombrie pentru a ţine sub control al doilea val de infectări. La Scala şi-a redeschis porţile în iulie după ce a fost închisă timp de patru luni în timpul primului val de COVID-19.

Cele mai recente restricţii sunt preconizate să fie menţinute până la cel puţin 3 decembrie şi, deşi unele dintre acestea ar putea fi relaxate înaintea perioadei sărbătorilor, activităţile culturale vor rămâne cel mai probabil limitate.

Nu se cunosc încă amănunte despre modul în care La Scala va pune în scenă programul planificat pentru noua stagiune, care ar fi trebui să fie inaugurată de ”Lucia di Lammermoor”, de Gaetano Donizetti. Gala televizată va conţine arii ale unor compozitori precum Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini şi Richard Wagner.

Meyer a precizat că, deşi decizia de a nu deschide porţile operei pentru a marca debutul stagiunii a fost dificilă, a fost însă necesară pentru a proteja angajaţii. Luna trecută, zeci de cântăreţi şi muzicieni ai Teatrului Scala au fost testaţi pozitiv la coronavirus, ceea ce a dus la instituirea carantinei pentru toţi membrii corului şi ai orchestrei.

Milano se află în Lombardia (în nord), regiunea cel mai sever afectată din Italia, unde s-au înregistrat 20.850 de morţi de la debutul pandemiei, echivalentul a 40% din totalul deceselor la nivel naţional.

Premierele La Scala sunt de obicei transmise de postul de televiziune naţional RAI. Anul trecut, o punere în scenă a operei ”Tosca”, de Giacomo Puccini, a atras aproape 3 milioane de privitori.AGERPRES/

Related Articles

Back to top button