Actualitate

Curs online – Fabuloasa lume a basmelor

Redescoperă fascinanta lume a basmelor românești dintr-o nouă perspectivă! Din 3 februarie, participă la cursul online Fabuloasa lume a basmelor, organizat de Fundația Calea Victoriei și susținut de etnologul Laura Jiga Iliescu.

Faţă de un trecut nu foarte îndepărtat, s-au schimbat deopotrivă povestitorii, ascultătorii şi poveştile.

Aşteptările, răbdarea, timpul petrecut împreună, imaginaţia, căutarea. Şi credinţele, casele, bisericile, dansurile, muzicile şi peisajele. Acestea toate dau sens fantasticului şi îi configurează galeria de personaje şi imagini, în relaţie unele cu altele şi mai ales cu lumea cea mare.

Vom vorbi despre ce înseamnă să spui un basm – inclusiv funcţiile rituale ale acestui demers, despre convenţiile fabulosului, ale adevărului şi ale farmecului, dar şi despre timp, spaţiu şi călătorie, lumină şi întuneric, iniţiere, cunoaşte şi comunicare.

„Vă voi povesti basme (unele neaşteptate), le voi decoda conform sistemului folcloric de credinţe şi reprezentări, şi vom reflecta asupra relevanţei acestui tip de poveste străveche şi fantastică în lumea noastră post(post)modernă.”, spune etnologul Laura Jiga Iliescu.

Lumea din jurul nostru se exprimă simultan pe diverse voci, prin diverse limbaje şi cu diverse înţelesuri ce se reconfigurează de la o epocă la alta, de la un tip de cultură la alta, ba chiar de la un spaţiu la altul. Sau tace. La fel şi lumea dinlăutrul nostru. Le compunem din mai multe piese şi planuri ca pe un joc al sincretismelor de tot felul, al suprapunerilor, al realităţii concrete şi imaginare.

Te invităm la o serie de întâlniri despre lumea imaginară a unei categorii aparte de poveşti ale oralităţii, devenită oarecum exotică, dar în continuare puternică în constituirea orizontului nostru interior. Basmul, basna, adică minciuna.

Temele celor trei întâlniri sunt:

1. A spune şi a asculta basne

2. Călătorie între tărâmuri

3. Eroul şi fata de împărat

La curs vom vorbi despre basme precum Drăgan Cenuşă, Voinicul cel cu cartea în mână născut, Busuioc şi Siminoc, Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, Povestea lui Solomon.

Cursul are loc live, online, în seri de miercuri, de la 19.00 și costă 240 de lei. Poți face plata taxei online, direct de pe site. Cu o zi înainte de data începerii, primești pe mail linkul unde vei urmări cursul. Dacă ai întrebări, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Ilustrație de Maria Surducan

Related Articles

Back to top button