CulturaDiasporaEvenimente

Ceaikovski şi muzica sa extraordinară, eveniment online la Fundația Calea Victoriei

Numele lui Piotri Ilici Ceaikovski se află în galeria compozitorilor celebri alături de Mozart, Monteverdi sau Verdi.

Înscrie-te le evenimentul online Ceaikovski şi muzica sa extraordinară, susținut de lectorul Radu Mihalache, absolvent la Universității Naționale de Muzică din București, și vei afla care sunt calitățile care îl plasează pe acest mare compozitor în galeria celor mai importanți creatori. Evenimentul online organizat de Fundația Calea Victoriei va avea loc pe data de 16 decembrie, joi, la ora 19:00.

 Viaţa lui Piotri Ilici Ceaikovski este plină de semne de întrebare, de la alegerile făcute în viaţa personală până la moartea sa misterioasă, şi seamănă de multe ori mai degrabă cu scenariul unei drame Netflix, decât cu o biografie.

Ceaikovski a excelat în oricare dintre genurile muzicale în care s-a exprimat, ducând propria cultură naţională la înălţimi pe care nu le mai cunoscuse până atunci. Şi a reuşit să facă toate acestea dovedind în acelaşi timp o fină înţelegere a limbajului muzical occidental.

Şi dacă nu vi se pare suficient pentru a-i dedica în întregime o întâlnire numai lui, poate vă vor convinge cele şase simfonii pe care le-a scris? Sau cvartetele de coarde? Sau opera „Evgheni Oneghin”? Sau poate fabuloasele sale concerte pentru pian? Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur pe care o semnează? Spectacolele de balet sigur vă vor face să realizaţi că marele compozitor rus merită o seară dedicată în exclusivitate muzicii sale.

Având adeseori o atitudine francă, mai ales atunci când venea vorba despre muzică, Ceaikovski a avut o relaţie destul de tensionată cu alţi compozitori ai vremii, mai cu seamă cu Brahms şi cu membri ai Grupului celor Cinci. Compoziţiile sale au fost primite de cele mai multe ori cu reticenţă de către interpreţi, şi iată, totuşi, că timpul le-a dovedit valoarea şi le-a „înrămat” în repertoriul permanent al muzicienilor.

Lector: Radu Mihalache

Dată: 16 decembrie 2021, ora: 19:00, joi

Număr ateliere: 1

Cursul are loc online, live, pe zoom.us.

Dacă ai întrebări sau vrei să faci cadou acest curs, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veți primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.

imagine: Last Judgement, Fra Angelico

Related Articles

Back to top button