Evenimente

Prin aburi verzui de absint. O panoramă subiectivă a Romantismului european, eveniment online la Fundația Calea Victoriei

Trăiri exacerbate, paroxism al emoţiei, melancolii saturniene, sunt doar câteva dintre stările prin care vei trece dacă te vei înscrie la evenimentul online Prin aburi verzui de absint. O panoramă subiectivă a Romantismului european, susținut de lectorul Marius Constantinescu, la Fundația Calea Victoriei.

La 1 februarie, timp de două ceasuri, începând cu ora 19:00, vei descoperi lumea fascinantă  a personalităților care au definit Romantismul.

În literatură, muzică şi arte nu mai e loc de pondere, de armonie şi măsură. Serenităţii neoclasice i se opune cerul brăzdat de fulgere şi contraste violente al uneia dintre cele mai creative epoci din istoria umanităţii. Byron, Shelley, Lermontov, Berlioz, Ceaikovski, Liszt, Delacroix, Gericault, Blake şi Kaspar David Friedrich sunt câţiva dintre cei care definesc Romantismul.

Solitudinea, idealizarea morţii, suferinţa erotizată, gustul pentru Orient, pentru spaţiul exotic, halucinaţia, viziunea, coşmarul, criza religioasă, Natura omnicuceritoare, toate sunt fire într-o urzeală provocator de privit în ansamblu şi de descifrat secvenţial.

Zâna verde care aprinde scânteia fanteziei debordante este absintul, filtru magic şi blestemat care deschide lumi, minţi şi limbi şi care picură inspiraţie pe un teren fertil. Vă propun o panoramă în care artele se potenţează reciproc, o întâlnire în care vom privi, asculta şi vorbi în egală măsură.

Marius Constantinescu este prezentator şi realizator radio-TV. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, deţine un Master în Publicitate, obţinut la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, şi altul în Istoria Artei (Universitatea Naţională de Arte Bucureşti).

Dacă ai întrebări sau vrei să faci cadou participarea la acest eveniment, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Cu o zi înainte de începerea evenimentului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze evenimentul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.

Lector:  Marius Constatinescu

Data: 1 februarie 2022

Ora: 19:00

Ateliere:1

Tip: Teoretic

Cost: 60 de lei

imagine: Eugène Delacroix, Women of Algiers in their Apartment, 1834

sursa – https://en.wikipedia.org/wiki/Women_of_Algiers#/media/File:WomenofAlgiers.JPG

Related Articles

Back to top button