Evenimente

Muzica din lumea lui Tolkien: Călătorie sonoră spre Pământul de Mijloc, atelier online la Fundația Calea Victoriei

Ți-au plăcut cărțile scrise de celebrul J.R.R. Tolkien, te-ai uitat cu plăcere la trilogia „Stăpânul Inelelor”? Dacă vrei să afli mai multe despre muzica inclusă pe coloana sonoră a acestor filme, înscrie-te la atelierul online Muzica din lumea lui Tolkien: Călătorie sonoră spre Pământul de Mijloc, susținut de Radu Mihalache, la Fundația Calea Victoriei.

Din 21 februarie, timp de două ateliere online organizate în serile de luni de la ora 19:00, vei afla cum J.R.R. Tolkien a reuşit să clădească de-a lungul impresionantei sale cariere literare un univers fascinant, plin de viaţă şi de… muzică.

 În încercarea sa de a creiona o mitologie cât mai apropiată de cele pe care le-am putea regăsi în lumea reală, el a avut grijă ca fiecare aspect, de la limbile vorbite de popoarele Pământului de Mijloc şi până la obiceiurile religioase ale acestora, să pară veridic. În fiecare volum, de la Silmarillion şi până la trilogia Stăpânul Inelelor, găsim la fiecare pas balade, cântece şi alte manifestări muzicale.

De altfel, în universul lui Tolkien, mitul creaţiei este strâns legat de muzică: Ilúvatar (zeul suprem) creează lumea şi tot ce este bun cu ajutorul ainurilor, învăţându-i pe aceştia să cânte şi să ţeasă melodii în baza temelor compuse de el. Tot prin muzică apare şi răul, atunci când Melkor, un Lucifer al acestui univers, se hotărăşte să îşi creeze propriile teme şi astfel ia naştere disonanţa. Aşadar, încă de la început, muzica joacă un rol esenţial în viaţa Pământului de Mijloc, fiind sursă de desfătare, de alinare, dar şi muniţia unor lupte năprasnice.

Întâlnirile dedicate Muzicii Pământului de Mijloc îşi propun o explorare a folclorului imaginat de Tolkien, dar şi de alţi artişti care au îmbogăţit lumea fondată de scriitorul britanic. De la cântecele pe care le regăsim efectiv în cărţi, la muzica unor formaţii precum Led Zeppelin, Black Sabbath sau Rush, care au track-uri inspirate de univers; şi, evident, muzica filmelor, vă propun să mă însoţiţi într-un carusel emoţional, centrat pe o lume fantastică pe măsură.

1. Muzica Ainurilor. O explorare a conţinutului muzical imaginat de Tolkien şi a pieselor inspirate de creaţia sa.

2. Cântecele Puterii. Analiza muzicii de film – de la animaţiile anilor `70, produse de Rankin-Bass şi Ralph Bakshi, şi până la cele două trilogii regizate de Peter Jackson. Disecarea materialului tematic construit de Howard Shore.        

Dacă ai întrebări sau vrei să faci cadou acest curs, scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro.

Cu o zi înainte de începerea cursului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom. Cursul este live, online, interactiv şi nu se înregistrează.

Lector: Radu Mihalache

Dată: 21 februarie 2022

Ora: 19:00

Ateliere:  2

Tip: Teoretic

Cost: 160 de lei, pentru 2 întâlniri

Related Articles

Back to top button