Antroplogie socialaFeatured

Oamenii de Neanderthal construiau structuri din stalagmite, în peșteri, în urmă cu peste 176.000 de ani

Oamenii de Neanderthal au construit una dintre cele mai vechi structuri artificiale din lume – niște pereți semicirculari din stalagmite vechi de peste 176.000 de ani, descoperiți în străfundul unei peșteri din sud-vestul Franței, conform unui material publicat în ultimul număr al revistei Nature.

Acești pereți reprezintă cea mai bună dovadă că oamenii de Neanderthal au construit structuri impunătoare și s-au aventurat adânc în interiorul peșterilor.

„Principala întrebare este de ce au construit aceste structuri”, a declarat Jean-Jacques Hublin, paleoantropolog la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig, Germania, care nu a fost însă implicat în realizarea acestui studiu. „Unii ar putea veni cu interpretări legate de practici rituale sau religioase. Și de ce nu? Dar cum putem demonstra?”, a adăugat el.

Speologii au descoperit aceste structuri în peștera Bruniquel la începutul anilor ’90, localizate la aproximativ 330 de metri distanță față de intrarea în peșteră, printr-un pasaj foarte îngust. Arheologii au identificat oase arse de animale care nu mai prezentau urme de carbon radioactiv, ceea ce înseamnă că erau mai vechi de 50.000 de ani — limita pentru sistemul de datare cu carbon. Explorarea acestui sit a încetat în 1999, după moartea arheologului care conducea lucrările.

Apoi, cu câțiva ani în urmă, Sophie Verheyden, paleoclimatolog și speolog la Institutul Regal de Științe ale Naturii de la Bruxelles, a aflat despre această peșteră după ce și-a cumpărat o casă de vacanță în apropiere. Ea a reușit să adune o echipă de arheologi și paleoantropologi pentru a continua cercetările.

Cele șase structuri din interiorul peșterii sunt realizate din aproximativ 400 de stalagmite de dimensiuni mari, dispuse în semicercuri de până la 6,7 metri lățime.

Stalagmitele prezintă urme de foc. Prin analiza depunerilor de calcit de pe cioturile de stalagmite, echipa a ajuns la concluzia că aceste structuri au fost create în urmă cu 174.400 până la 178.600 de ani.

„Atunci când te uiți la aceste structuri devine evident că nu sunt naturale”, a susținut și Dominique Genty, geolog la Institutul Pierre-Simon Laplace din Gif-sur-Yvette, care a coordonat acest studiu alături de Sophie Verheyden și de arheologul Jacques Jaubert, de la Universitatea din Bordeaux. Cercetătorii nu au găsit urme care să indice că urșii cavernelor ar fi hibernat lângă aceste structuri și că stalagmitele ar fi fost rupte de animale.

Deocamdată în sit nu au fost descoperite rămășițe omenești, unelte din piatră sau alte semne ale unei așezări, însă experții sunt de părere că structurile au fost construite de oamenii de Neanderthal pentru că în acea perioadă de timp nu existau alți hominizi în vestul Europei.

Marie Soressi, un arheolog de la Universitatea din Leiden, Olanda, a susținut că nu este surprinsă de faptul că neanderthalieni care au trăit în urmă cu peste 170.000 de ani erau suficient de inteligenți pentru a realiza structuri din stalagmite din moment ce realizau unelte relativ complexe și cunoșteau să folosească focul.

sursa-http://www.agerpres.ro/

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button