O PERSONALITATE PE ZI: Pictorul, sculptorul şi arhitectul Hans Ruedi Giger

Hans Ruedi Giger, pictor, sculptor şi arhitect, s-a născut la Chur, la 5 februarie 1940. A studiat arhitectura şi desenul industrial la Facultatea de Arte Aplicate din Zürich, potrivit http://www.artnet.com.
În 1964, realizează primele sale lucrări artistice, majoritatea fiind desene în tuş şi picturi în ulei, reunite în prima sa expoziţie în 1966, potrivit https://www.hrgiger.com. Giger lucrează în mod predominant în penel, creând tablouri bizare monocromatice descriind suprarealismul unor peisaje obsedante.
Cea mai distinctivă inovaţie stilistică a sa este aceea a desenului biomecanic, o reprezentare a corpului uman şi a unor părţi robotizate, reunite într-o relaţie rece, interconectată. Este inspirat într-o mare măsură de pictorul spaniol Salvador Dali.
Primul album cu lucrări intitulat „Necronomicon”, urmat de „Necronomicon II”, i-a adus afirmarea internaţională, la fel ca şi desele apariţii ale artei sale în revista „Omni”.
„Necronomicon III”, cel mai faimos album din întreaga serie, publicat în 1977, a servit ca inspiraţie vizuală pentru regizorul filmului „Alien”, Ridley Scott. Semnarea acestui contract, i-a adus artistului în 1980, Premiul Oscar pentru cea mai bună realizare a unor efecte vizuale, pentru desenele sale reprezentând personajele principale şi a mediului înconjurător al celeilalte lumi.
Alte filme, la care şi-a adus contribuţia de desenator: „Poltergeist II: The Other Side” (1986); „Alien 3” (1992), „Specii” (1995), „Alien: Renaşterea” (1997), „Species II” (1998), „AVP: Alien vs. Predator” (2004), „AVPR: Aliens vs Predator-Requiem” (2007), „Prometeus” (2012).
Hans Ruedi Giger a mai realizat coperţi de discuri faimoase (pentru Emerson, Lake & Palmer – ELP, Debbie Harry sau Celtic Frost), a fost „patronul spiritual” al unor „Baruri Giger”, deschise în SUA şi Japonia, şi s-a bucurat de onoarea de a avea, în viaţă fiind, propriul său muzeu. Muzeul HR Giger a fost inaugurat la 20 iunie 1998 în Chateau St. Germain, Elveţia, şi găzduieşte cea mai mare colecţie de opere Giger, alături de colecţia sa privată cu opere de Dali, Ernst Fuchs, Bruno Weber şi alţii.
S-a stins din viaţă la 12 mai 2014.
AGERPRES
Foto: (c) HR Giger / Facebook