Antropologie

Tunelul cu altfel de timp

Tunelul cu altfel de timp

Aplicațiile se fac în simulatorul Tristar, cea mai mare bază de date din lume din domeniul călătoriilor temporale. În acest laborator virtual, cercetătorii au reușit să creeze un câmp sferic cu diametrul de 30-40 cm, în care timpul încetinește sau este accelerat față de cel din exterior. Tunelul temporal este folosit la păstrarea organelor pentru transplanturi.
Andersen spune că descoperirile sale pot stagna și regresa diabetul, SIDA, cancerul. Pentru că tunelul este prea strâmt, încă nu s-au făcut aplicații pe ființe umane. „Am demonstrat accelerarea și retardarea ceasurilor mecanice și electronice”, spune fizicianul.
Celelalte descoperiri și stadiul la care s-a ajuns în construirea efectivă a mașinii timpului sunt secrete. Prima aplicație a proiectului „Dark Star”, care folosește tehnologie în domeniul călătoriilor temporale va fi în domeniul militar.

Ceasul care oprește timpul

John Bajak a inventat un circuit care are proprietatea de a opri timpul. Schema ceasornicului magic a fost publicată în mai multe reviste de profil. Proiectul a fost primit cu entuziasm doar de o mică parte dintre specialiști. Bajak a povestit despre experimentele efectuate acasă, cu frigiderul sau televizorul care au bubuit. În timp ce se chinuia să construiască un radio cu frecvență scurtă, s-a simțit scuturat de un șoc puternic și s-a trezit în trecut.
Prietenul acestuia spune: „În jurul lui s-a format un câmp electric spiralat. Înlemnisem, nu-mi venea să cred ce văd. Vârtejul cețos a durat cam 7 minute, după care a dispărut brusc. Toate ceasurile din apartament indicau ora 3.55 după-amiaza, în loc de 4 dimineața.”

Vi se pare că aceste încetiniri sau accelerări ale curgerii timpului reprezintă niște călătorii în timp? Mie nu. Pentru a călători cu adevărat într-un alt moment, este necesară desprinderea obiectului sau ființei de toate forțele care acționează asupra lor și ieșirea obligatorie din lanțul firesc al cauzalității, cu reapariția obiectului într-un alt moment de pe axa timpului și stabilirea de noi raporturi de cauzalitate cu alte obiecte și ființe între care s-a inserat. Altfel putem vorbi doar de o modulare a curgerii timpului, dar nu de un salt.

de Gilly Graur

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button