Evenimente

Istoria Bucureștiului: Bijuterii arhitecturale din Micul Paris

Știi câte comori arhitecturale poți găsi în București? Din 13 septembrie, Fundația Calea Victoriei organizează cursul Bijuterii arhitecturale din Micul Paris. Cele trei întâlniri se desfășoară săptămânal, luni, de la 19.00 și sunt prezentate de Anita Sterea, din perspectivă istorică. Cursul are loc la sediul fundației – str. C. A. Rosetti 47, et. 1, București, dar este transmis și live, pe zoom.us, pentru cei care vor să participe online.

Plimbându-te prin Centrul Vechi sigur ai observat deja Palatul CEC, Palatul Băncii Naționale a României sau impunătoarea clădire a fostului Palat al Poștelor. Ce-ar fi să afli mai multe despre cei care le-au construit și despre felul în care apariția lor a schimbat peisajul Bucureștilor de demult? Cum crezi că au reacționat localnicii din vremea clădirilor bogat ornamentate, specifice perioadei Belle Epoque atunci când au apărut primele imobile moderniste? Poate știi deja, în perioada interbelică Bulevardul Magheru era una dintre cele mai avangardiste artere europene.

Vei afla la curs cum au reușit arhitecţii francezi sau români să transforme un oraş cu pronunțat iz oriental într-unul cu adevărat european. Albert Galleron, Paul Gottereau, Louis Blanc, Ion D. Berindei, Dimitrie Maimarolu sunt doar câteva dintre numele despre care se va discuta.

Ai să afli și cine au fost inițiatorii celebrului stil neoromânesc și vei putea, la final de curs, să îi recunoști caracteristicile în plimbările tale prin oraș. Operele lui Ion Mincu, Grigore şi Cristofi Cerchez, Petre Antonescu, Nicolae Ghika-Budeşti sau Toma Socolescu îți vor capta atenţia cu îndrăzneala şi inspiraţia cu care au abordat un stil arhitectural autohton.

Perioada interbelică a fost marcată de modernism şi Art Deco. Clădirile gândite de Marcel Iancu, Radu Dudescu, Horia Creangă sau Duiliu Marcu s-au integrat armonios, în cele din urmă, în peisajul bucureștean.

Pe parcursul celor trei întâlniri se vor folosi imagini de arhivă sau contemporane cu clădiri de patrimoniu din Bucureşti, ca să-ți poți lua reperele vizuale necesare.

Taxa de participare este 240 de lei și o poți plăti online, direct de pe pagina cursului. Dacă decizi să participi online, cu o zi înainte de data începerii primești pe mail linkul unde vei urmări cursul. Scrie un mesaj pe contact@victoriei.ro, dacă ai nevoie de mai multe informații sau vrei să faci cadou cursul.

Related Articles

Back to top button