Biblioteca Municipală din Roman - reşedinţă urbană ridicată la mijlocul secolului al XIX-lea
Cu acest prilej, Primarul Municipiului Roman, domnul profesor Laurenţiu Leoreanu, a oferit partenerilor săi de conferinţă câteva răspunsuri legate de relevanţa unui astfel de eveniment în plan local şi regional.
1. Ce reprezintă pentru oraşul sau regiunea dumneavoastră organizarea anuală a Conferinţei Naţionale de Antropologie Urbană?
Cele mai semnificative texte ale antropologului francez Claude Lévi-Strauss ne dezvăluie un scop ambiţios al antropologiei. Aceasta este concepută ca o ştiinţă fundamentală – posibilă şi în curs de realizare – despre om şi societate .
Primarul Municipiului Roman, profesorul de matematici Laurenţiu Leoreanu
Astfel, antropologia este destinată să devină ştiinţa – princeps, temelia tuturor disciplinelor socio-umane, să ia locul ocupat altădată de sociologia generală.
Organizarea anuală a Conferinţei Naţionale de Antropologie Urbană la Roman ne va ajuta să înţelegem mai bine rolul oraşelor în economie şi în societate şi cum influenţează transformările globale, forma şi funcţia oraşelor.
2 . Care ar fi cea mai importantă temă, legată de oraşul sau regiunea dumneavoastră, pe care lucrările conferinţei să o dezbată la ediţia următoare?
Catedrala Arhiepiscopală a Romanului, ctitorie medievală a domnitorilor Roman I şi Ştefan cel Mare
– migraţia de la oraş la ţară, în localităţi adiacente oraşului;
– migraţia din oraş în altă ţară;
– efectele acestor migraţii
3. Ce ar trebui făcut pentru a spori interesul cultural în oraşul sau regiunea dumneavoastră?
Un Muzeu de Antropologie Urbană cu un colectiv de cercetare format din istorici, medicină şi antropologie medicală, jurişti şi antropologie juridică, oameni de cultură şi antropologie culturală….
– promovarea rezultatelor studiului Oraşul nostru
Palatul Primăriei Muncipiului Roman ridicat în anii 1930. Atunci, oraşul Roman era resedinţa judeţului Roman
– promovarea instituţiilor de cultură din oraş: Biblioteca Municipală, Asociaţiile culturale şi Fundaţiile, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul de Ştiinţele Naturii (sediu nou, modern, aflat în lucru), Şcoala de Artă, Cercul Militar ( trupa de teatru ), Casa Celibidache,
Casa Hogaş,
Vila Calistrat Hogaş din Municipiul Roman - reşedinţă ridicată catre finalul secolului al XIX-lea
Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, biserici ortodoxe şi de alte confesiuni.
Imagine din Parcul Municipiului Roman
Afisari: 622