Cea mai veche imagine a Veneţiei, din secolul al XIV-lea, descoperită de o cercetătoare a Universităţii St Andrews
Un desen al Veneţiei din secolul al XIV-lea, considerat cea mai veche reprezentare a Oraşului Dogilor cunoscută până în prezent, a fost descoperit de o cercetătoare de la Universitatea scoţiană St Andrews, a anunţat această instituţie într-un comunicat, citat de AFP.
Desenul, descoperit de cercetătoarea Sandra Toffolo, face parte dintr-un manuscris care povesteşte călătoria lui Niccolo da Poggibonsi, un pelerin italian care a vizitat Ierusalimul în perioada 1346-1350.
În timpul pelerinajului său, acesta a trecut prin Veneţia, iar descrierea făcută de acesta oraşului este însoţită de un desen în care se pot vedea biserici, gondole şi canale.
Manuscrisul, păstrat în prezent la Biblioteca Naţională din Florenţa, a fost scris probabil la scurt timp după întoarcerea pelerinului în Italia în 1350.
Specializată în istoria Veneţiei în perioada Renaşterii, Toffolo a descoperit desenul în mai 2019, în timpul cercetărilor sale la biblioteca florentină cu scopul de a realiza o monografie despre oraş în perioada respectivă, a indicat Universitatea Sf. Andrews.
Descoperind imaginea, cercetătoarea şi-a dat seama că această reprezentare a Veneţiei este mai veche decât toate cele cunoscute înainte, chiar dacă unele hărţi şi portulane ale oraşului (hărţi de navigaţie utilizate din secolul al XIII-lea în secolul al XVIII-lea) ar fi putea fi mai vechi.
Cea mai veche hartă a Veneţiei a fost realizată de Fra Paolino, un călugăr franciscan din Veneţia şi datează din jurul anului 1330, potrivit aceleiaşi universităţi.
AGERPRES
Foto: (c) news.artnet.com