Catedrala din Köln, o veritabilă capodoperă a arhitecturii în stil gotic, este una dintre cele mai impunătoare catedrale din lume. Edificiul, cunoscut şi sub numele de Domul din Köln, a fost inclus în 1996 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Catedrala din Köln este o mărturie puternică privind puterea şi dăinuirea credinţei creştine în Europa medievală şi modernă, se arată pe site-ul https://whc.unesco.org.
Piatra de temelie a catedralei a fost pusă în 1248, la iniţiativa arhiepiscopului Konrad von Hochstaden. Începută în 1248, construcţia acestei catedrale a avut loc în mai multe etape şi nu a fost finalizată până în 1880. Timp de peste şapte secole, constructorii care s-au succedat s-au inspirat din aceeaşi credinţă şi dintr-un spirit de fidelitate absolută faţă de planurile iniţiale. Nicio altă catedrală nu este atât de bine concepută, atât de uniform şi de fără compromis executată în toate părţile sale componente, indică site-ul citat.
Catedrala din Köln conţine toate elementele necesare exprimării valorii universale de excepţie. Toate caracteristicile şi structurile care îi redau semnificaţia ca şi capodoperă gotică sunt prezente. Dimensiunile catedralei sunt: lungimea de 144,5 m, înălţimea celor două turnuri principale – 157,22 metri înălţime, înălţimea naosului – 43,58 metri. Faţada de vest este impresionantă ca mărime, iar ferestrele au vitralii uriaşe.
Dintre numeroasele opere de artă din această catedrală sunt de menţionat în mod special Crucifixul sau Crucea Gero, care datează de la sfârşitul secolului al X-lea, aflat în Capela Sfintei Cruci, şi Altarul Magilor (1180-1225), unde se află cel mai mare relicvariu din Europa, potrivit https://whc.unesco.org.
Catedrala din Köln şi-a pierdut contextul arhitectural original, dar în secolele al XIX-lea şi al XX-lea în jurul său a fost creat un ansamblu urban, al cărui ultim element adăugat îl reprezintă noua clădire a muzeului Wallraf-Richartz. Forma şi proiectarea Catedralei din Köln au rămas neschimbate în decursul secolelor de construcţie. Toată activitatea de construcţie, începând din secolul al XIII-lea până în secolul al XIX-lea, a fost realizată cu un deosebit respect pentru proiectul original, iar această tradiţie a fost continuată şi în perioada de reconstrucţie ce a urmat celui de-al Doilea Război Mondial.
Domul din Köln este în prezent unul dintre cele mai celebre obiective turistice din Germania.
AGERPRES