CulturaFeatured

DOZA DE CULTURĂ: ”Gânditorul”

„Gânditorul” („Le Penseur”) este o sculptură în bronz realizată de artistul francez Auguste Rodin (1840-1917).

Amplasată, de cele mai multe ori, pe un piedestal de piatră, opera reprezintă un personaj masculin care, din poziţie aşezată, îşi sprijină bărbia cu mâna dreaptă, sugerând că ar reflecta la o temă complexă. „Gânditorul” a devenit, în timp, un simbol asociat filosofiei.

Numele iniţial dat personajului sculptat a fost „Poetul” („Le Poete”), acesta fiind încadrat, cu dimensiuni mult reduse, în centrul proiectului denumit „Poarta infernului” şi început de Rodin în 1880. Întreaga operă măsoară şase metri în înălţime şi patru în lăţime, a fost inspirată de poemul „Divina Comedie” al lui Dante Aligheri şi conţine 180 de personaje. „Gânditorul” este unul dintre personajele care a fost, ulterior, realizat separat de sculptorul francez. Rodin avea să lucreze la „Poarta infernului” timp de 37 de ani, fără să o finalizeze.

Există numeroase interpretări ale semnificaţiei personajului, văzut în cadrul „Porţii infernului”. Unii susţin că îl reprezintă pe Dante, sugestie improbabilă având în vedere diferenţele evidente între înfăţişarea celor doi. O altă explicaţie este că personajul gânditor e chiar Rodin meditând la propria lucrare. În sfârşit, este posibil ca misteriosul personaj să fie Adam, apăsat de responsabilitatea alegerii sale, care a dus la căderea întregii lumi în păcat.

Scoasă din contextul „Porţii infernului”, sculptura care îl înfăţişează pe gânditor măsoară, de cele mai multe ori, aproximativ 186 de centimetri în înălţime. În lume, există numeroase replici ale „Gânditorului” care sunt amplasate în muzee şi spaţii publice, dar nu toate au fost realizate în timpul vieţii lui Rodin şi nu toate au fost create sub îndrumarea sa. Una dintre acestea este amplasată în grădina Muzeului Rodin din Paris, potrivit musee-rodin.fr. Primul exemplar a fost prezentat de sculptor în 1904, în cadrul Salonului de Arte Frumoase de la Paris.

O posibilă sursă de inspiraţie pentru lucrarea lui Rodin a fost opera omonimă („Il Pensieroso”) care îl reprezintă pe politicianul italian Lorenzo De’ Medici, realizată de Michelangelo între anii 1526-1531.

AGERPRES

Sursa foto: Musée Rodin / Facebook

Related Articles

Back to top button