CulturaFeatured

O PERSONALITATE PE ZI: Filosoful american John Rawls

John Rawls a fost unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai filosofiei politice ai secolului XX, potrivit https://iep.utm.edu/. A contribuit, în anii 1950 şi 1960, la recalibrarea filosofiei morale şi politice anglo-americane privind problemele de fond la nivel individual şi societal.

John Bordley Rawls s-a născut la 21 februarie 1921, în Baltimore, Maryland. A absolvit Universitatea Princeton, în cadrul aceleiaşi instituţii obţinând doctoratul (1950). A fost fellow Fullbright în cadrul Universităţii Oxford (1952-1953). A predat la Cornell şi MIT, pentru ca ulterior să accepte postura de profesor în departamentul de filosofie al Universităţii Harvard, în 1962. A predat în cadrul acestei prestigioase universităţi până în 1979.

Prima sa lucrare de anvergură ”A Theory of Justice” (1971) a revitalizat tradiţia contractului social, folosind principiile acestuia pentru articularea şi apărarea viziunii detaliate a liberalismului egalitarist. Cercetarea sa, în lucrarea ”A Theory of Justice”, coagulează un set de principii în jurul filonului ”justiţia este corectitudine”, explicând, în viziunea sa, conceptul de justiţie care vizează fiecare persoană în parte, căreia i se atribuie ceea ce i se cuvine, dar şi societatea în structura sa de bază – cu referire la instituţiile economice, sociale, constituţionale şi politice şi cum acestea se articulează într-o schemă unificată a cooperării sociale de-a lungul timpului, potrivit https://sevenpillarsinstitute.org. Această lucrare a sa a fost tradusă în 27 de limbi de circulaţie internaţională.

În lucrarea ”Political Liberalism” (1993) a oferit o viziune nouă asupra rolului filosofiei politice, articulând-o cu pluralismul eficient permanent al doctrinelor religioase sau filosofice sau ale altor modele de perspective comprehensive ce caracterizează societăţile moderne. John Rawls se apleacă cu atenţie asupra structurii societăţii ca fiind tema sa principală de lucru, iar utilitarianismul îl aşează în postura adversarului său. Prin lucrările sale a trasat şi scheletul unei politici externe liberale care să ţintească un cadru internaţional tolerant şi paşnic permanent, potrivit https://plato.stanford.edu/. ”The Law of the peoples” este cea mai completă declaraţie a viziunilor sale despre justiţia internaţională, iar în 2001 a publicat ”Justice As Fairness: A Restatement”, cuantificată sub forma unui răspuns faţă de criticile la adresa lucrării sale – ”A Theory of Justice”.

A fost recompensat, în 1999, cu Medalia naţională pentru ştiinţe umaniste şi Premiul Shock pentru Logică şi Filosofie (1999). A preferat discreţia, nu s-a expus vieţii publice, dedicându-se familiei şi activităţii sale.

A murit la 24 noiembrie 2002. AGERPRES/

Sursa foto: news.harvard.edu

Related Articles

Back to top button