Editorial

Culorile orașului și spațiul psihologic al locuirii(colocvii de antropologie)

Palatul Cercului Militar vă invită la o nouă ediție a Colocviilor de Antropologie, moderate de Adrian Majuru

Miercuri, 30 martie 2011, începând cu orele 17.15, sala Ștefan cel Mare, etajul II(intrare prin blv.Regina Elizabeta) va fi prezentată tema:

Culorile orașului și spațiul psihologic al locuirii

de către drd.urb.peis. Lavinia-Elena Luparu, Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”-București, Școala doctorală ”Spațiu, Imagine, Text, Teritoriu”.

„Pentru o argumentare solidă va trebui să înțelegem arhitectura și urbanismul ca fiind mărturii relevante ale unei istorii culturale. Timpul orașului, durata orașului este timpul istoriei. Epoci și întâmplări, credințe, obiceiuri și culturi succesive devin simultane în imaginea spațială a orașului. Imaginea locului în care ne aflăm este rezultatul suprapunerii de secole (disocieri sau juxtapuneri), fie ele materializate sau nu, dată fiind conștiința locuitorilor.

Pentru o argumentare solidă va trebui să înțelegem arhitectura și urbanismul ca fiind mărturii relevante ale unei istorii culturale.

Din păcate, aproape nimeni nu mai urmărește cromatica ambientală în ansamblul ei. „Constatăm că nimeni nu coordonează eforturile celor ce creează cromatica urbanisticii și arhitecturii, cu coloristica vehiculelor, a confecțiilor sau a altor mărfuri, cu cea a panourilor publicitare, a reclamelor de toate felurile sau cu cea a spațiilor verzi.” (P. Constantin, 1979, p.169). Ele alcătuiesc un spectacol cotidian ce acționează asupra echilibrului fizio-psihologic al oamenilor”(Lavinia-Elena Luparu).

Intrarea este liberă

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button