Antropologie

Stresul termic ar putea afecta peste 1,2 miliarde de oameni anual până în 2100 (studiu)

Stresul termic, provocat de căldura extremă şi de umiditatea în exces, va afecta anual până în 2100 zone locuite în prezent de 1,2 miliarde de persoane, în condiţiile emisiilor actuale de gaze cu efect de seră, potrivit unui studiu Rutgers, citat de Science Daily.

Aceasta înseamnă că vor avea de suferit din această cauză de peste patru ori mai multe persoane decât în prezent şi de peste douăsprezece ori mai mulţi oameni, comparativ cu numărul celor care ar fi fost afectaţi în lipsa încălzirii globale asociate erei industriale.

Creşterea temperaturilor la nivel mondial accentuează expunerea la stresul termic, ceea ce dăunează sănătăţii umane, agriculturii, economiei şi mediului. Majoritatea studiilor climatice pe tema stresului termic s-au concentrat asupra temperaturilor extreme, însă nu au luat în calcul rolul umidităţii, un alt factor cheie.

„Atunci când analizăm riscurile asociate unei planete mai calde, trebuie să acordăm o atenţie deosebită combinaţiei extremelor de căldură şi umiditate, deosebit de periculoasă pentru sănătatea umană”, a explicat autorul principal Robert E. Kopp, directorul Institutului Rutgers pentru Ştiinţe ale Pământului, Oceanului şi Atmosferei şi profesor la Universitatea Rutgers din New Brunswick.

”Fiecare accentuare a încălzirii globale face ca zilele fierbinţi şi umede să fie mai frecvente şi mai intense. În New York, de exemplu, cea mai fierbinte şi mai umedă zi dintr-un an tipic se manifestă deja cu o frecvenţă de aproximativ unsprezece ori mai mare în comparaţie cu secolul al XIX-lea”, a declarat autorul principal Dawei Li, fost asociat Rutgers, în prezent la Universitatea din Massachusetts.

Stresul termic este provocat de incapacitatea organismului de a se răcori în mod corespunzător prin transpiraţie. Corpul se poate încălzi rapid, iar valorile ridicate de temperatură pot dăuna creierului şi altor organe vitale. Stresul termic se manifestă prin simptome de la cele mai blânde, precum erupţii cutanate şi crampe, până la epuizare. Accidentul vascular cerebral asociat căldurii poate ucide sau poate provoca dizabilităţi permanente în lipsa unui tratament de urgenţă, potrivit Centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor.

Studiul a analizat modul în care extremele de căldură şi umiditate, combinate, cresc în condiţiile unei planete în încălzire.

Dacă planeta se încălzeşte cu 1,5 grade Celsius, expunerea anuală la căldură extremă şi umiditate în exces va afecta zone locuite în prezent de aproximativ 500 de milioane de oameni. În cazul unei încălziri cu 2 grade Celsius, vor fi afectate zone locuite în prezent de aproximativ 800 de milioane de oameni. Planeta s-a încălzit deja cu aproximativ 1,2 grade în comparaţie cu valorile de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Se estimează că 1,2 miliarde de persoane vor fi afectate de încălzirea cu 3 grade Celsius prognozată până la sfârşitul acestui secol în funcţie de politicile globale actuale.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Environmental Research Letters. AGERPRES

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button