DOCUMENTAR: 150 de ani de la moartea scriitorului englez Charles Dickens

15 iunie 2020 Eantropolog Cultura

Charles Dickens a fost romancier, jurnalist, editor, ilustrator şi comentator social britanic. Este amintit, potrivit www.biography.com, ca unul dintre cei mai importanţi şi influenţi scriitori ai secolului al XIX-lea, autor al multor romane clasice cunoscute şi îndrăgite precum: „Oliver Twist”, „A Christmas Carol”, „Nicholas Nickleby”, „David Copperfield”, „A Tale of Two Cities” şi nu în ultimul rând „Great Expectations”.

S-a născut pe 7 februarie 1812 în Portsmouth, comitatul Hampshire, Anglia. Tatăl său, John Dickens, era funcţionar.

John Dickens a fost inspiraţia pentru personajul domnului Micawber din „David Copperfield”, potrivit www.charlesdickensinfo.com. Mama sa, Elizabeth (Barrow) Dickens, a inspirat personajul doamnei Nickleby din „Nicholas Nickleby” şi al doamnei Micawber din „David Copperfield”.

Charles a fost al doilea dintre cei opt copii ai cuplului.

Banii erau o preocupare permanentă pentru familia Dickens, John şi Elizabeth fiind un cuplu cu o viaţă socială intensă. Costurile pentru distracţie, împreună cu cheltuielile pentru numeroasa familie au fost prea mari pentru salariul lui John. Când Charles avea doar patru luni, familia s-a mutat într-o casă mai mică pentru a reduce din cheltuieli.

În ciuda problemelor financiare ale familiei, tânărul Charles visa să devină un gentleman. În 1824, când avea 12 ani, părea totuşi că visele sale nu se vor realiza niciodată.

În acel an, familia l-a trimis pe Charles să lucreze într-o fabrică de cremă neagră de ghete. A fost profund marcat de această experienţă şi a vorbit puţin despre acea perioadă a vieţii sale.

Din fericire, tatăl său a reuşit reabilitarea situaţiei printr-o înţelegere cu creditorii săi, după câteva luni de la închisoare. La scurt timp, aceasta a pus capăt serviciului fiului său la fabrică şi l-a înscris la Wellington House Academy.

În mai 1827, Dickens a părăsit Wellington House Academy şi s-a angajat ca grefier la firma Ellis and Blackmore. În 1829, şi-a schimbat cariera şi a devenit stenograf.

Pentru această calificare, Dickens a trebuit să înveţe sistemul Gurney de scriere scurtă.

A renunţat şi la această activitate şi din 1831, a devenit reporter, relatând dezbaterile parlamentare.

În decembrie 1833 i-a fost publicată prima lucrare. Era o schiţă intitulată „A Dinner at Poplar Walk”. Au urmat curând şi alte lucrări.

În 1834, Dickens a cunoscut-o pe viitoarea sa soţie, Catherine Hogarth. Au devenit logodnici în 1835 şi s-au căsătorit în aprilie 1836. În ianuarie 1837 s-a născut primul dintre cei zece copii ai lor.

„The Pickwick Papers” a fost primul roman al lui Charles Dickens. A fost publicat în serial, cu apariţii lunare din martie 1836 până în noiembrie 1837. În serial a apărut şi volumul „Oliver Twist”.

„Nicholas Nickleby”, cel de-al treilea roman al lui Charles Dickens, a fost publicat în acelaşi fel ca primele două, începând cu 1838. Unul dintre obiectivele lui Dickens în ceea ce priveşte apariţia acestei cărţi a fost să expună cruntul adevăr despre internatele din Yorkshire.

În 1841, a apărut „Barnaby Rudge”.

Charles Dickens a făcut o călătorie în America, împreună cu soţia sa, în 1842, care însă nu i-a lăsat o impresie prea bună. Dickens a fost îngrozit de sclavie, de obişnuinţa scuipării tutunului şi a fost indignat de tratamentul pe care l-a avut din partea presei. Impresiile sale au apărut în „American Notes” şi mai târziu în „Martin Chuzzlewit”, face cunoscut www.charlesdickensinfo.com.

În timpul turneului din America, Dickens a vorbit adesea despre necesitatea unui acord internaţional privind drepturile de autor. Lipsa unui astfel de acord a dus la publicarea cărţilor sale în Statele Unite, fără permisiunea lui şi fără plata unor redevenţe.

O altă carte, „On Christmas Carol”, şi-a făcut apariţia în 19 decembrie 1843.

Cel de-al şaptelea roman al lui Dickens, „Dombey and Son”, a fost publicat începând din 1846.

În 1851, un an destul de greu pentru scriitor având în vedere moartea tatălui său şi a cele mai mici dintre fetele sale, Dickens s-a mutat în Tavistock House. Acolo a scris „Bleak House”, „Hard Times” şi „Little Dorrit”.

Dickens a cumpărat Gad’s Hill Place în 1856, locuinţă pe care o va deţine pentru tot restul vieţii.

În 1858 Dickens s-a separat legal de Catherine, cu un an înainte, în 1857, acesta întâlnind-o pe Ellen Ternan, care avea să-i fie tovarăşă de viaţă până la moartea sa.

Din 1858, Charles Dickens a început să ţină lecturi publice din operele sale, pe care le-a dat pe tot parcursul vieţii.

A fondat publicaţia săptămânală ”All the Year Round”. Primul număr a fost tipărit în aprilie 1859. Dickens a fost redactor şi editor. O caracteristică a publicaţiei a fost serializarea romanelor. Primul roman serializat în toata perioada anului a fost „A Tale of Two Cities”.

Publicarea cunoscutului roman „Great Expectations” – „Marile speranţe” a început în 1860. A fost, de asemenea, serializat în tot anul.

S-a întors în America în 1867. În 1869, medicul său l-a sfătuit să nu mai ţină lecturi publice, acestea aveau un mare succes dar erau mult prea solicitante.

În octombrie 1869, Dickens a început să lucreze la cartea pe care nu a mai apucat să o termine, „The Mystery of Edwin”.

A organizat un turneu de adio şi a ţinut ultima lectură publică în martie 1870. Se crede că efortul făcut pentru prezentarea acestor lecturi, o combinaţie de oratorie şi actorie pasională, a fost unul dintre factorii care au dus la moartea sa.

La 9 iunie 1870 Dickens a murit la Gad’s Hill Place.

AGERPRES/

Sursa foto: charlesdickensinfo.com

Acesta este un site cu caracter informativ și educativ . Publicam aceste informații pentru cunoștințele culturale ale publicului. Dacă doriți să eliminăm o postare sau să facem modificări, vă rugăm să ne contactați. Nu intenționăm încălcarea dreptului de autor.
Mergi pe prima pagina
E-antropolog © 2020 . Designed by: Livedesign