Filmul mut „The Kid” – scenariul, regia şi producţia semnate de Charlie Chaplin (Charles Spencer Chaplin – nume complet), care a şi jucat în peliculă – a fost lansat în 6 februarie 1921, potrivit site-ului https://www.imdb.com. Filmul a fost difuzat în România (cu titlul „Piciul”) la începutul anilor ’70 – atât în cinematografe, cât şi la TVR (în cadrul rubricii „Telecinemateca”).
Mulţi dintre admiratorii lui Chaplin consideră că „The Kid” este filmul perfect al său, iar pelicula – se pare – a fost inspirată de o stare emoţională puternică din viaţa personală a artistului, scrie site-ul https://www.charliechaplin.com. Filmul a fost gândit de Charlie Chaplin după un eveniment nefericit – Mildred Harris, o actriţă de 17 ani cu care Chaplin s-a căsătorit în 1918, a născut un copil cu malformaţii, care a trăit doar trei zile. La zece zile după ce propriul său copil a fost îngropat, Chaplin a chemat mai mulţi copii pentru audiţii în studioul său, precizează site-ul dedicat artistului.
Din întâmplare, Chaplin a vizitat o sală de muzică unde repeta o dansatoare profesionistă. La finalul repetiţiei, dansatoarea l-a adus pe fiul său de patru ani – un băieţel frumos numit Jackie Coogan. Jackie era un mim înnăscut, putea imita perfect orice acţiune sau expresie pe care i-a arătat-o Chaplin. În Jackie Coogan, Chaplin şi-a găsit colaboratorul ideal pentru filmul pe care îl plănuia.
Sursa foto: www.charliechaplin.com
Filmările au durat peste nouă luni, iar Charlie Chaplin nu a părut niciodată mai perseverent în căutarea perfecţiunii – lucru care îl caracteriza, de altfel – decât în realizarea peliculei „The Kid”. A filmat cu răbdare scenele iar şi iar, până când a fost pe deplin mulţumit, precizează site-ul www.charliechaplin.com. https://www.youtube.com/embed/eO1HvF2G2Sw
Filmul redă povestea unui copil abandonat de mamă după ce aceasta e părăsită de cel care era tatăl copilului, nu înainte de a lăsa, în scutecele bebeluşului, un bilet în care o ruga pe persoana care îl va găsi să-l iubească şi să aibă grijă de el. Mama a lăsat copilul pe bancheta unei maşini parcată în faţa unei case luxoase, sperând că aceia care locuiau în casă îl vor găsi şi îl vor ocroti. Din nefericire, doi hoţi au furat acea maşină, dar auzind scâncetele bebeluşului au oprit, l-au lăsat pe o stradă, apoi au plecat. Charlot – personajul Vagabondului („The Tramp”, potrivit www.imdb.com), întruchipat de Charlie Chaplin – l-a găsit pe micuţ şi l-a luat în cămăruţa modestă, de la mansarda unei case, unde locuia. I-a croit scutece din cămăşile sale, l-a hrănit, l-a crescut. Când micuţul avea cinci ani, a început să „lucreze” împreună cu Charlot. Băieţelul arunca pietre în geamuri şi le spărgea, pentru ca apoi Charlot să le înlocuiască şi să câştige câţiva bani. https://www.youtube.com/embed/V_M3Jw3zoPY
Pe parcursul acestor ani în care băieţelul a fost crescut de Charlot, mama copilului a devenit o mare artistă, care făcea deseori acte caritabile. Într-o zi, ea a ajuns în cartierul unde locuiau Charlot şi băieţelul, dăruind copiilor dulciuri şi jucării. Pe o străduţă a văzut un copil care o privea, i-a dat o jucărie şi dulciuri. Era chiar fiul ei, dar femeia nu ştia acest lucru. I-a promis micuţului că va mai trece să-l vadă. Iar când l-a revăzut, băieţelul era bolnav. L-a cunoscut pe Charlot, l-a rugat să aibă grijă de copil şi a promis că va trimite un doctor.
Sursa foto: cinemagia.ro
A doua zi, doctorul a venit, a consultat băiatul, l-a întrebat pe Charlot dacă e tatăl copilului, iar acesta a spus „Într-un fel, da…”, arătându-i doctorului biletul găsit în scutece. Medicul a alertat poliţia şi asistenţii sociali, copilul a fost luat de o echipă de la un orfelinat, dar Charlot a reuşit să-l recupereze. Dându-şi seama că va fi urmărit, nu a mers acasă cu copilul, ci la un adăpost de noapte pentru săraci. Între timp, mama a venit acasă la Charlot să vadă ce face micuţul şi a găsit biletul pe care ea însăşi îl scrisese, când l-a abandonat. Femeia a dat anunţ în ziar că oferă recompensă celui care va găsi copilul. Anunţul a fost citit de cel care administra adăpostul unde se cazaseră Charlot şi copilul. Administratorul a luat băiatul şi l-a dus la poliţie, iar acolo a venit mama copilului şi l-a luat la ea acasă. În final, Charlot s-a dus la casa mamei, acum o celebră artistă, şi s-a reîntâlnit cu copilul. https://www.youtube.com/embed/Z7-QdoofMq8
„Este una dintre capodoperele lui Charlie Chaplin, care ne face să şi râdem, să şi plângem. (…) ‘Piciul’ este o comedie dramatică de mare impact emoţional. (…) Chaplin a reuşit să creeze un tablou al societăţii şi al comportamentului uman, ilustrând foarte expresiv caracteristicile cele mai variate ale omului, de la bruta lipsită de minte, la mama deznădăjduită care este obligată de situaţie să-şi abandoneze copilul, în speranţa că îi va oferi oportunitatea unei vieţi mai bune. Viaţa copilului a devenit într-adevăr bună, dar nu în sens material, ci în sensul că s-a bucurat de toată iubirea şi grija unui vagabond, care – în ciuda condiţiilor materiale scăzute – şi-a asumat întreaga responsabilitate a creşterii copilului. (…) Între vagabond şi copil s-a creat o relaţie puternică, evidenţiată cel mai bine în momentul în care cei doi sunt pe cale de a fi separaţi. (…) Mesajul este cu atât mai impresionant cu cât filmul nu este vorbit, lăsând imaginile şi muzica să creeze întreaga atmosferă”, notează site-ul cinemagia.ro, în prezentarea filmului.
Sursa foto: www.charliechaplin.com
” ‘The Kid’ este probabil cea mai puternică simbioză realizată de Charlie Chaplin între comedie şi emoţie, ridicată la maximum. (…) Elementul emoţional al filmului atinge un vârf de intensitate în scenele în care asistenţii sociali încearcă să-l ducă pe băiat la un orfelinat. Când ‘The Kid’ a fost lansat în februarie 1921, a fost un triumf oriunde a fost arătat, poate cel mai mare triumf al carierei lui Chaplin. Mulţi ani mai târziu, Jackie (John Leslie Coogan – n.r) – băieţelul faimos din ‘The Kid’, a obţinut un altfel de succes, prin rolul unchiului Fester din seria ‘Familia Addams’ „, notează site-ul www.charliechaplin.com.
Pe lângă Charlie Chaplin şi Jackie Coogan, din distribuţia filmului mai fac parte actorii Edna Purviance (în rolul mamei copilului), Carl Miller (în rolul tatălui copilului), Jules Hanft (în rolul doctorului), precizează imdb.com.
În 2011, filmul „The Kid” a fost selectat pentru conservare în Registrul Naţional al Filmelor din SUA de către Biblioteca Congresului, ca fiind „semnificativ din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”, potrivit site-ului https://www.loc.gov, secţiunea „Complete National Film Registry Listing”. AGERPRES