Dr. CEZAR GAMULESCU
Nascut în anul 1939, în judetul Mehedinti, viitorul Dr. Cezar Gamulescu a absolvit liceul teoretic din Dej, si apoi a urmat cursurile Faculatii de Medicina generala din Cluj, pe care a absolvit-o în anul 1963.
Dupa ce a facut stagiul post-universitar obligatoriu într’o circunscriptie sanitara rurala, a urmat, dupa un concurs, cursurile si lucrarile practice de specializare în domeniul Medicinei Legale.
A lucrat în calitate de medic legist la Laboratorul de medicina legala al judetului Bacau, si întrucât a dovedit aptitudini si interes fata de specialitate a fost, dupa un timp, promovat în functia de medic legist sef al Laboratorului Judetean de Medicina legala din Municipiul si Judetul Bacau.
Sesizând relatia strânsa din cadrul specialiatii de medicina legala, dintre stiintele biologice si cele juridice, a urmat si a absolvit cu succes si cursurile Facultatii de Drept din Iasi.
Fiind dotat cu calitati si procupari de cercetator, a avut preocupari si în alte domenii medicale, din afara medicinei legale, studiind diverse posibilitati de tratament, prin metode de stimulare a capacitatii imunitare a organismului, în diverse afectiuni, printre care cele din astmul bronsic.
A redactat singur sau în colaborare mai multe lucrari de specialiate, care au fost prezentate cu ocazia diverselor întruniri, colocvii, si seminarii de specialitate din tara si din strainatate.
Fiind o fire sociabila, a avut o multime de prieteni si de cunostiinte apropiate din localitate în cadrul Municipiului si în judetul Bacau. Printre acestia se afla si sportivul Bela Karoly, cel ce o antrena si care a reusit sa o faca campioana mondiala de gimnastica pe Nadia Comanici, cea care a adus o faima mondiala ca românca, obtinând nota 10 pe linie la Olimpiada. Destinul a facut ca dupa o perioada de timp de la acest succes, cu ocazia unei deplasari în strainatate, Bela Karoly sa nu se mai întoarca în tara, cerând azil politic în occident. Conform uzantelor, si interpretarilor ce erau obisnuite în acele vrmuri, fata de astfel de situatii, Bela Karoly a fost considerat oficial, de catre autoritatile comuniste, « un tradator ».
Credincios sentimentelor de prietenie pe care le avea fata de Karoly, Dr. Gamulescu a continuat relatia si chiar, în limita posibilitatilor, i –a ajutat familia ramasa în tara, care a si început sa fie supusa, conform metodelor obisnuite ale sistemului, la tot felul de persecutii mai mult sau mai putin voalate.
Cum Securitatea a luat « la pieptanat » toate cunostintele mai apropiate si, bineînteles si pe toti prietenii antrenorului sportiv, si cum relatiile de prietenie ale doctorului Gamulescu cu antrenorul Bela Karoly nu constituiau pentru nimeni un secret, si cum prin « metode specifice » au aflat de sprijinul pe care acesta îl acorda familiei lui Karoly, aceasta a facut ca Dr. Gamulescu sa devina una dintre primele « tinte » ale investigatiilor Securitatii locale. La un moment dat s’a încercat sa i se faca si un proces de natura penala pentru o arma de vânatoare care îi apartinuse antrenorului sportiv si care acum se afla ( pe baza unor documente legale ) în posesia doctorului Gamulescu. « Nodul în papura » fuese gasit, întrucât în cadrul transferului armei de vânatoare se pare ca fusese omisa o anume nesemnificativa procedura birocratica. ( Iar aceasta « vânzare » a armei respective a fost interpretata, probabil, si ca o masura de lichidare a unor bunuri personale, ca o etapa preparatorie a actului de « tradare », în vederea parasirii R.S.R – ului de catre Karoly ) .
Pe lânga aceste fapte au început diverse cercetari si asupra unor acte pe care le-a efectuat, de – a lungul timpului – , în calitate de medic legist, cautând-se diverse motive pentru o compromitere profesionala, ceia ce l-a determinat pe Dr. Gamulescu sa parasesca postul din Municipiul Bacau.
S’a transferat în Municipiul Pitesti în calitate de Medic Legist sef al Laboratorului de Medicina Legala al Judetului Arges . Din pacate, si aici au continuat tot felul de sicane si de semne vadite de neîncredere. ( De pilda, la Pitesti, era singurul Laborator medico – legal din tara în care, în acea perioada, consultatiile medico- legale ale persoanelor, se desfasurau obligatoriu, si contrar oricaror norme de deontologie medicala, cu referire la confidentialitatea actului medical ca si a secretului medical, în prezenta unui….. subofiter de militie !).
In aceasta dificila perioada, un control militienesc zis…… « întâmplator ! » si de…..« rutina ! » opreste pe o sosea autoturismul proprietate personala, condus de Dr. Gamulescu, si « descopera ! » în portbagajul autoturismului, câteva kilograme de peste ( pe care Dr.Gamulescu le cumparase si le transporta pentru un parastas al unei rude defuncte din familia sa ). Pentru aceasta « descoperire », considerata relevanta a unei infractiuni de efectuare a unui transport ilegal, s’a facut toata tevatura reglementara : cu proces- verbal, fotografii, mai multe declaratii si în final chiar s’a întocmit un dosar de urmarire penala. Amintim ca în acele vremuri de suferinte, mizerie si de economii impuse, se instituiau cartelari mascate ale alimentelor de baza – pâine, carne, oua – în majoritatea oraselor tarii. In acele vremuri, în care de la înaltimea unor discipline medicale, se vorbea savant de o « alimentatie stiintifica a populatiei », orice transport de produse alimentare putea cadea sub incidenta unor aberante texte de lege , ( în consonanta cu acele vremuri ).
Supus la atâtea presiuni si tracasari, la 30 Decembrie 1988, la vârsta de numai 49 de ani firul vietii s’a întrerupt, în mod brutal si neasteptat, ceia ce a constituit o grea si nedreapta pierdere, nu numai pentru familia sa ci si pentru profesiunea în care îsi exercita specialitatea sa de medic legist, indubitabil o consecinta datorata tracasarilor si persecutiilor la care Dr. Cezar Gamulescu a fost supus în ultimii ani ai vietii sale.