Antropologie medicala

Dr. BONCIU CONSTANTIN

            

           S’a nascut la 16 / 29 Iulie 1897 în Bucuresti.

           Stagiul militar ( cu gradul de soldat si de caporal ) l-a facut, în anul 1918, pe lânga Sectia de boli contagioase si laboratorul de anatomie patologica si de bacteriologie  al Spitalului Militar al Corpului I Armata cu sediu în Bacau ( comanda Prof. Dr. Titu Vasiliu)

            Intre anii 1918 si 1919 a lucrat benevol la Laboratorul de Anatomie Patologica, bacteriologie si Serologie al Clinicii  a III – a Medicala din Bucuresti a Prof.  Dr. Victor Babes si Prof. Dr. Titu Vasiliu.

            Student în medicina a lucrat ca Extern si Intern al Eforiei Spitalelor Civile din Bucuresti, între anii 1919 – 1920 .

            A functionat ca medic al Circunscriptiei Sanitare din Comuna Boteni Judetul Muscel.

            Asistent pe lânga Catedra de Anatomie Patologica a Facultatii de Medicina din Cluj, între anii 1921 – 1924 condusa de Prof.Dr. Titu Vasiliu.

            Doctor în Medicina si Chirurgie al Facultatii de Medicina din Cluj , cu diploma obtinuta cu ,,magna cum laude’’ în anul 1924 cu teza « Contributiuni la studiul anatomo histologic al cancerelor mucipare »..

            Intre anii 1931 si 1932 a studiat la Paris la Institutul de Anatomie Patologica si la Institutul pentru studiul cancerului de la Villejuif, în sectiile de anatomie patologica, cancer experimental si culturi de tesuturi ( Prof. Dr. Roussy, Prof. Dr. G.Oberling ) ; Cursurile si lucrarile practice de perfectionare în Cancerologie si Anatomie Patologica (Prof. Dr. Roussy )  Tehnica si diagnosticul anatomo-patologic ( Prof. Oberling ) ; anatomia patologica a sistemului nervos central ( Prof. Dr. Bertrand la Salpêtrière ) ; Micologie ( Prof.Dr.Langeren).

A urmat în aceiasi perioda si cursurile de Medicina Legala la Paris ale Prof. Dr. Balthazard si Prof. Dr. Piedelièvre. In aceasta perioada devine membru corespondent la ,,Association Française pour l’etude du cancer’’ din Paris ( 1931 ) ; membru corespondent al ,,Société Anatomique’’ din Paris ( 1931 ) ; Membru titualar al ,,Société de Biologie’’din Paris ( 1935 )

            Sef de Laborator ( în 1933 ) si asistent ( 1934 ) si apoi Director al Sectiei de Anatomie Patologica ( 1948 ) al Institutului de Microbiologie si de Epidemiologie  ,,Prof. Dr. I. Cantacuzino’’ din Bucuresti. A lucrat în acest timp sub conducerea Prof. Dr. Ion Cantacuzino, apoi a Prof. Dr. C. Ionescu Mihaiesti si Prof. Dr. Mesrobeanu. A lucrat în sectiile : analiza ; ser antistreptococic, vaccin antigonococic, si în laboratorul de anatomie patologica ; a efectuat si multe deplasari în tara pentru anchete epidemiologice.

            In cadul Clinicii de Oftalmologie Bucuresti, a lucrat ca preparator si ca sef al Laboratorului de Anatomie Patologica al Clinicii.

           Intre anii 1925 si 1928 a lucrat si ca Medic Sef al Dispensarului anti – venerian al Municipiului Bucuresti.

           In cadrul Catedrei de Medicina Legala a Facultatii de Medicina din Bucuresti, a fost cooptat Asistent ( în anul 1923 ); definitivat asistent ( în 1932 ) ; Sef de lucrari ( ïntre anii 1939 si 1949 ) si atfel a colaborat cu cei doi frati Profesorii Mina si Nicolae Minovici si mai apoi cu Prof. Dr. Theodor Vasiliu

          La concursul de specializare în Medicina Legala, organizat si sustinut de Prof. Dr. Mina Mnovici, obtine diploma de medic legist ( 1929 ) clasificat primul din serie.

          Pe baza de concurs a ocupat între anii 1930 si 1948 si postul de Medic Sef al Laboratorului de Anatomie Patologica, bacteriologie si Serologie al Spitalului Polizu.

          In anul 1938 a primit la examenul de admisibilitate pentru agregatie în specialitatile de Medicina Legala si Anatomie Patologica nota 19 ( pe o scala pâna la 20 ) .

         Din anul 1938 este membru titular al ,,Academiei Internationale de Medicina Legala si Sociala’’ atunci cu sediul la Kopenhaga.

          Intre anii 1937 si 1938 a urmat alte cursuri de specializare la Berlin : la Institutul de medicina legala si sociala ( Prof ; Dr. Müller Hess ) la sectiile pentru : autopsii, grupe sanguine, stiinte naturale si expertiza de psihiatrie medico-legala. ; la Laboratorul de Toxicologie si Criminalistica ( Prof.Dr. Brüning ) ; la Institutul de patologie ( Prof. Dr. Rössle) . A mai urmat, tot la Berlin cursurile si lucrarile practice de perfectionare în : psihiatrie ( Prof. Dr. Bonhoefer, Prof. Dr. Krantzfeld, Prof. Dr. Zutt ) ; psihiatrie si psihologie judiciara ( Prof. Dr. Müller – Hess ) ; anatomie patologica ( Prof.Dr.Rössle ; Prof.Dr.Ostertag,

Prof.Dr.Hamperl ) ; boli profesionale ( Prof.Dr.Baader ) ; higiena si apararea muncii ( Prof. Dr. Bauer ).

          Intre anii 1937 si 1947 a îndeplinit si functia de Medic Sef al Laboratorului de Bacteriologie, Hematologie si Serologie al Functionarilor  Publici din Municipiul Bucuresti.

          A candidat la concursul pentru postul de Profesor la Catedra de Medicina Legala în anul 1940 si a fost clasificat al doilea ( dupa Prof. Dr. Theodor Vasiliu care a fost clasificat primul, si care astfel a urmat Profesorului Dr. Nicolae Minovici ).

          Intre anii 1940 si 1946 a tinut un curs de tehnica histologica si de necropsii la Scoala de Laboranti din cadrul Institutului Dr. I. Cantacuzino.

          Intre anii 1951 si 1952 a functionat ca Sef de lucrari la Institutul de Oncologie din Bucuresti – Laboratorul de Anatomie Patologica.

          Din anul 1947 este membru al Consiliului National de Cercetari Stiintifice de pe lânga Academia R.P.R.

          Intre anii 1949 – 1951 a functionat ca Sef de lucrari în Laboratorul de Antibiotice, Bucuresti – Sinaia sub conducerea Prof. Dr. Radulescu.

          A colaborat cu Prof. Dr. C. I. Parhon între anii 1951 – 1955, în cadrul colectivului de Anatomie Patologica a Institutului de Geriatrie, pendinte de Academia R.P.R.

          Din anul 1952 este membru al ,,Sfatului stiintific’’ al Institutului de Microbiologie si Epidemiologie ,,Prof.Dr. I.Cantacuzino’’ .

          Intre anii 1954 si 1955 a lucrat in functia de Cercetator Principal la Institutul de Hematologie, sef al Laboratorului de Anatomie Patologica  ( Prof. Dr. C. Nicolau ).

          Prin concurs, din anul 1955, este Conferentiar la Catedra de Medicina Legala a Institutului de Perfectionare a Medicilor si Farmacistilor ( I.P.S.M.F.) fiind însarcinat între anii 1957 – 1962 cu tinerea cursurilor pentru medicii care se specializau în Medicina Legala .

          Profesor suplinitor între anii 1957 – 1962 la Catedra de Medicina Legala a Institutului Medico-Farmaceutic din Bucuresti ( la Facultatile de Medicina Generala, Pediatrie, si de Stomatologie ).

          Sef de diciplina la Medicina Legala a I.M.F. Bucuresti între anii 1957 – 1961.

          Presedinte între anii 1957 si ( se pare ) 1963 al Comisiei Interregionale Medico-Legale Bucuresti ( se pare ca aceasta ar fi noua denumire pentru vechea « Comisie Medico-Legala » asa cum era numita pe vremea Prof. Mina Minovici ).

          In cadrul Institutului pentru Perfectionarea Medicilor si Farmacistilor din Bucuresti a fost si Presedinte al Comisiei pentru recenzarea lucrarilor stiintifice între anii 1958 si 1962 .

          Pentru toata aceasta activitate a fost distins de Conducerea Ministerului Sanatatii din acea vreme cu insigna ,,pentru merite în munca medico-sanitara’’ la 23.08.1959.

          A elaborat aproape 150 de lucrari stiintifice, în domeniile microbiologiei, serologiei, anatomiei patologice, si medicinei legale comunicate si mare parte publicate în tara si în strainatate.

          In anul 1963 i s’a acordat titlul binemeritat de Doctor în Stiinte Medicale.

          In anul 1962 s’a pensionat la vârsta de 65 de ani.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button