Antroplogie sociala

INTERVIU CU DOAMNA LINA ŞTEFAN,FOSTA MEA DIRIGINTĂ ŞI PROFESOARĂ DE SPORT

Lina Ştefan este fosta mea dirigintă de generală şi fosta mea profesoară de sport .Doamna Ştefan are 60 de ani şi s-a născut în Vrancea ,Străoane,localitatea Panciu.

Provine dintr-o familie simplă de tărani care s-au ocupat cu agricultura îndeosebi cu ,cultivarea viţei de vie ,ocupaţie renumită în zilele noastre în această zona a ţării.În prezent nu mai trăiesc parintii dânsii fiind inmorântaţi in localitate.

Mai are un frate şi o soră care sunt pensionari şi locuiesc în localitatea Străoane.Fratele stă in casa părintească cu familia sa ,iar sora prin căsătorie are locuinţa în aceeaşi localitate.Dintre toţi fraţii doamna Ştefan este cea mai mică ca vârstă.

Doamna Ştefan a urmat şcoala generală în loccalitatea natală ,apoi liceul in oraşul Panciu şi facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din oaraşul Galaţi.Încă din liceu s-a evidenţiat prin participarea la diferite concursuri sportive ,obţinând diferite diplome ,iar in timpul facultaţii s-a specializat pe baschet făcând parte din echipa de baschet a facultăţii.

S-a pregătit pe tot parcursul facultăţii inclusiv în vacanţe ,participând la antrenamente şi cantonamente ,care au ajutat-o să devină un sportiv de performantă. După terminarea facultăţii a funcţionat ca profesor de sport în oraşul Panciu ,la şcoala generală.

La vârsta de 28 de ani s-a căsătorit ,locuind împreună cu viitorul soţ într-un apartament din orşul Panciu.Ea împreună cu soţul ei s-au la un concurs şcolar, ea partipând cu echipa de baschet a şcolii ,iar el fiind un bun muzician .

Domnul Nelu mai fusese căsătorit ,având chiar şi doi copii.Doamna Ştefan fiind o dragoste mai din tinerete şi sentimentele reînviind la întâlnirea lor ,au început să se vadă mai des. La început doamana Ştefan a tratat acestă idilă ca pe un lucru nesemnificativ ,dar pe măsură ce se vedeau mai des ,el a divorţat de fosta soţie şi in scurt timp s-au casătorit.

Ea îşi dorea foarte mult un copil,dar acesta a apărut doar în urma unor tratamente de lungă durată , dânsa având vârsta de 34 de ani .Astfel s-a născut fiica ei Gabrilela.

Această căsătorie nu a durat decât câţiva ani deoarece domnul Nelu a devenit alcoolic .În urma despărtirii lor,pentru a fi mai departe de fostul soţ doamna Lina a preferat să-şi ia copilul şi să vină în Bucureşti ,obţinând şi un transfer la Şcoala Generală Nr. 202 din cartirul Crângaşi.

A locuit mai întâi cu chirie într-un apartament din cartierul militari.Aici l-a cunoscut pe domnul Ştefan ,care a avut familie ,dar era despărţit fără copii.Pentru că şi-a dorit foarte mult să aibă copii cu fosta soţie ,a preferat s-o înfiieye pe fiica doamnei Ştefan ,pe Gabriela purtându-i numele de familie.

Domnul Ştefan lucra ca inginer la Automatică.El era o persoană deosebită cu un suflet nobil ,dar era foarte gelos.Nu avea motive de gelozie pentru ca doamna Ştefan era un om integru ,o persoană serioasă,muncitoare,îşi iubea foarte mult profesia  şi îşi dedica timpul liber antrenamentelor cu copii de la şcoala unde funcţiona ,Şcoala Generală Nr.202.

 

Domnul Ştefan s-a îmbolnăvit de inimă suferind chiar două infarcturi. În urma acestora s-a pensionat medical ,iar sănătatea sa devenind tot mai şubredă.Cu toate aceste nu a încetata aşi manifesta stările de geloyie.Pentru ai veni în întâmpinare doaman Ştefan i-a dăruit de ziua lui de naştere o Bibiblie.

Petru aşi ocupa timpul domnul Ştefan a început să studieze Bibiblia cu multă atenţie ,reuşind în cele din urmă să nu o mai acuye pe nedrept pe soţia sa Lina prin scenele sale de gelozie. Într-un final a recunoscut că a făcut o mare greşală ,dar că Dumnezeu i-a luminat mintea şi şi-a dat seama că a procedat urât cu dânsa prin comportamentul său.

 

După ani de discuţii inutile şi atacuri verbale la adresa ei ,cu toate că devenise un om înţelept ,boala dânsului s-a agravat .Întruna ddin seri când se afla în baie domnul Ştefan a facut cel de-al treilea infarct decedând chiar în cadă.Astfel doamna Ştefan a rămas cu fiica ei Gabriela în garsoniera în care au locuit.

Eu am cunoscut –o pe doamna Ştefan fiind colegă de serviciu cu mama mea şi în prealabil aşa cum am menţionat la început ,diriginta mea şi profesoara de sport clasele V-VIII.

 

Pe doamna Ştefan nu am considerat –o doar o profesoară,ci şi o mama de la care am avut multe lucruri de învăţat ,chiar dcă câteodată o acuzam pentru temele care le aveam de dezbătut la orele de dirigenţie .Aceste teme erau foarte bine alese de dânsa,dar în mintea mea de copil nu realizam că este o contributie deosebită la educaţia noastră.

 

Am fost împreună cu dânsa şi cu o parte din colegii mei în tabără la Năvodari .Nu mi-am imaginat că pe lângă faptul că este o bună profesoară,cu o pregătire înaltă ,este şi un om deosebit apropiat de copii participând alături de noi la activităţi s-au organizat în aceea tabără.

 

Doamna Ştefan este şi în prezent o bună prietenă de familie.Mama me a întreţinut relaţii de prietenie cu dânsa pe tot parcursul acestor ani ,fiindu-i alături în momentele bune şi în cele mai puţin bune.

 

În prezent doamna Ştefan este pensionară şi a devenit şi bunica a doi nepoţei minunaţi ,Rareş şi Vlad.Doamna Lina îşi iubeşte foarte mult fata petru că este singurul ei copil ,petru care şi-s-a dedicat toată viata .Gabriela este o fată extrordinară şi o mamă deosebită.O perioadă doamna Ştefan a avut grijă de primul nepoţel ,Rareş şi de educaţia lui.

 

Soţul Gabrielei este un băiat educat ,bun care îşi iubeşte soţiat şi copii, îşi respectă mama şi soacra.El o ajută pe Gabriela în tot ceea ce face,petru că îşi dă seama că este greu să ai grijă de doi copii.Printre altele îi oferă Gabrielei tot ceea ce i-a lipsit dealungul vietii.

 

Fiica doamnei Ştefan cu toate că a avut o viaţă destul de zbuciumată

Alături de mama ei,a fost un copil deosebit cu rezultate bune la învătătură

,urmând cursurile a două facultăţi ,A.S.E. şi Dreptul .Lucrează la o firmă privată de telefonie mobilă.

 

Ea s-a casătorit la vârsta de 27 de ani cu Darius Ştefan,astfel păstrându-şi numele de familie Ştefan . A fost cerută de soţie intr-un mod special ,Darius făcîndu-i surpriză o vacantă în strinătate şi dăruindu-i inelul de logodnă.Au făcut o nunta specială la care eu am luat parte impreună cu parintii mei.Gabriela a foat o fată norocoasă deoarece s-a făcut mireasă de două ori ,odată în Bucureşti ,si a doua oară la bunicii lui Darius din Berbeşti,jud.Vâlcea.

 

Cu toate că a avut o viaţă în care suferinţa a fost la orice pas ,Bunul Dumnezeu i-a mai dat o încercare ,astfei înainte cu 3 ani de a ieşi la pensie ,doamna Ştefan s-a îmbolnăvit de cancer uterin.A suferit cuplit când a aflat de acest necaz ce s-a abătut asupra ei ,gândindu-se la Gabriela că a crescut fără tată .Ar fi fost o durere mult prea mare pentru ea să-şi piardă şi mama.

 

Doamna Ştefan a luptat foarte mult cu această boală după operaţie deoarece tot timpul avea faţa încărcată de bube şi goji.Eu şi familia mea i –am fost alături în aceste momente grele din viaţa ei.Mereu avea lacrimi în ochi şi spunea că nu mai poate să lupte.

 

A depăşit acest moment cu multă suferintă ,cu încredere că Dumnezeu îi este alături ,cu tratament medicamentos şi cu multă rugăciune .Prin aceasta a dovedit că este o femeie puternică ,încrezatoare şi că totdeauna nu se lasă dusă de ispitele vietii.

 

Datorită situaţiei materiale ,având o pensie ,doamna Ştefan a plecat în Italia la un nepot de-al dânşii ,având grijă de copilul acestuia.Aici ea caştigă nişte bani frumoşi pentru serviciile ei faţă de nepot.Îi este foarte greu departe de fiica ei şi de cei doi nepoţei,dar vrea sa-şi creeze acum la batrâneţe o viaţă mai uşoară.

 

După atâtea necazuri doamna Ştefan merită o viaţă mai liniştită ,fară sa-i lipsească ceva .A încercat să-şi refacă viaţa lângă alt bărbat ,tot fost profesor de spor ca şi dânsa,dar nu a mers.Doamna Ştefan locuia singură in garsoniera din Militari de când Gabriela s-a măritat .Si singurătatea a îndemnat-o să plece în Italia,îi era foarte greu să locuiască singură.

 

Pe tot parcursul acestor ani de când nu a mai foat diriginta mea ,am avut o relaţie deosebită cu dânsa ,ne-am viyitat reciproc ,am participat la diferite evenimente ale famiilor ,m-am sfătuit cu dânsa în anumite probleme personale .Totdeauna am încercat să ţin cont de sfaturile dânsei şi voi continua să menţin o relaţie pe tot parcursul vieţii noastre.

 

Doamna Ştefan v-a face tot timpul parte din familia mea ,chiar dacă este la distantă .Un om atât de deosebit nu-l poţi da la o parte,nu-l poţi uita.Dânsa a fost mereu alături de mine şi de familia mea ,chiar dacă nu este rudă cu noi.

 

Şi în Şcoala Generală dânsa era respectată de toţi copii si de toţi profesorii.Copii o iubeau foarte mult deoarece ea mereu a fost mai mult decât o dirigintă sau o profesoară de sport.Datorită sporturilor practicate dânsa are şi un corp de invidiat.

 

Doamnei Ştefan îi este foarte dor de copii ,îi este dor să joace cu ei baschet şi în acelaş timp să-i şi înveţe .Îi este dor să participe cu copii la diferite concursuri sportive şi să câştige premii.Dânsa a fost,este şi v-a fi tot timpul o învigătoare indiferent de obstacolele vieţii.

 

autor: NEGOESCU OANA-ROXANA

 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button